RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Moderna farma Balaša - proizvod višedecenijskog iskustva

Bojan Nikolić | 23. maj 2017. | 12:26 | Poljoprivreda

Moderna farma Balaša - proizvod višedecenijskog iskustva

Četiri generacije porodice Balaša iz Čantavira, više od 40 godina bave se govedarstvom i ratarstvom. Na porodičnom imanju uzgajaju 450 grla goveda rase holštajn, od čega 200 krava muzara koje na dnevnom nivou daju 5.000 litara mleka za Mlekaru Subotica.

Svakodnevnim mukotrpnim radom na plodnim oranicama severne Bačke, na površini od 400 hektara, porodica Balaša zajedno sa radnicima obezbeđuje svu neophodnu ishranu za goveda. Sa punom primenom agrotehničkih mera i uz neophodnu mehanizaciju, na 200hektaraa uzgajaju kukuruz, silažu i suncokret, dok su drugu polovinu zemljišta namenili za proizvodnju žitarica. Veliki trud i znanje uloženi u ovaj posao se isplaćuju, ali trenutni uslovi sa plasmanom i naplatom mleka ne idu na ruku proizvođačima.

„Radili smo 40 godina sa Subotičkom mlekarom i imali smo sjajnu saradnju. Lako smo se dogovarali, dobijali robne kredite i cena je bila po dogovoru na zadovoljstvo obe strane. Međutim unazad 3-4 godine od kada je Mlekara Subotica prešla u ruke novih vlasnika, velikih kompanija i banaka, mi ne možemo da utičemo na cenu, koja je određena na osnovu cene u EU i to je problem. Mi nemamo subvencije poput seljaka u EU, već dobijamo male donacije i sada smo u velikom gubitku što je veliki problem.“objašnjava Mikloš Balaša, farma Balaša Čantavir

Mikloš smatra da poljoprivredna proizvodnja u svakom obliku, jedina ima stabilnu perspektivu u Srbiji, ali i da država mora  više da se fokusira na pomoć poljoprivrednicima, pogotovo mladim gazdinstvima koje pokreću sopstvenu proizvodnju.

„Njima bi trebalo obezbediti bolje uslove, tu mislim na mlade. Treba subvencionisati mlade proizvođače, dati im zemlju i omogućiti da krenu sa radom i da kroz rad prepoznaju svoju zaradu od koje mogu da žive. Ako ostanu na snazi ove cene i ova situacija kakva je sada mi poljoprivrednici kako god gledali imamo problem. Kada je godina rodna cena je loša, a suprotno cena je dobra međutim gubici su prisutni uvek, ljudi gube volju i idu za inostranstvo.“ ističe Mikloš Balaša, farma Balaša Čantavir

Farma Balaša dostigla je planiranu proizvodnju koja je održiva. Za dodatno povećanje grla goveda i hektara za proizvodnju ishrane, sačekaće bolja vremena.

 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije