RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

„Duvan nas sve ugrožava“, moto Svetskog dana bez duvanskog dima

Aleksandra Orlić | 30. maj 2017. | 13:06 | Zdravstvo

„Duvan nas sve ugrožava“, moto Svetskog dana bez duvanskog dima

U svetu 1,3 milijardi ljudi puši, a više od 7 miliona godišnje umre zbog posledica upotrebe duvana, među kojima je više od 600.000 nepušača izloženih duvanskom dimu. Sa ovim poražavajućim statističkim podacima dočekujemo Svetski dan bez duvanskog dima, koji se obeležava 31. maja.

Svetska statistika, kada je u pitanju upotreba duvana, je poražavajuća, a situacija ni u našoj zemlji nije bolja. Prema podacima nacionalnog istraživanja iz 2013. godine, u Srbiji čak 34,7 odsto stanovnika svakodnevno ili povremeno puši. Jedna smo od 25 zemalja u kojima puši više devojčica nego dečaka, dok u starijoj  dobi svakodnevno puši 32,6 odsto muškaraca i 25,9 odsto žena. U našoj zemlji, od posledica ove bolesti zavisnosti, godišnje umre preko 16.000 ljudi.  

dr Maja Bjelobrk, Dom zdravlja Subotica: „Posledice pušenja, kao jedne od najznačajnijih faktora rizika po zdravlje, ako se izuzmu socijalne i ekonomske, jeste svakako što ono višestruko povećava rizik od nastanka koronarnih i cerebrovaskularnih bolesti. Pušenje dovodi do karcinoma gornjih disajnih puteva (usne duplje, grkljana i jednjaka), takođe doprinosi sekundarnoj pojavi nekih drugih oboljenja kao što je ulkus želuca, karcinoma pankreasa, karcinoma bubrega i mokraćnih puteva. Polovina pušača umre od bolesti koje su izazvane pušenjem, od kojih četvrtina umre u najproduktivnijim godinama od 30. do 69. godine života. Tu je i činjenica da pušači imaju i do deset godina kraći životni vek od nepušača.“

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana bez duvanskog dima je „Duvan – pretnja razvoju“, a moto „Duvan nas sve ugrožava“. Svetska zdravstvena organizacija izborom ove teme želi da istakne povezanost između upotrebe duvanskih proizvoda, kontrole duvana i održivog razvoja.

dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja: „Ono što Svetska zdravstvena organizacija ove godine želi ukazati, vezano za povezanost uzgajanja duvana sa održivim razvojem, je sadržano u nekoliko činjenica. Jedna od njih kaže da se duvan iz godine u godinu  proizvodi sve više posebno u nerazvijenim zemljama sa niskim dohotkom, i zbog toga se na globalnom nivou krče šume na površini od 2 do 4 procenta. S druge strane, samo uzgajanje ove poljoprivredne kulture zahteva korišćenje velikih količina pesticida i veštačkih đubriva koje zbog svoje toksičnosti ugrožavaju izvor, ili uopšte rezerve vode za piće. Oni ističu još jednu važnu činjenicu, da sama proizvodnja duvanskih proizvoda na globalnom nivou dovodi do generisanja preko 2 miliona tona čvrstog otpada. Sve su to razlozi zbog čega mi praktično sprovođenjem mera kontrole duvana možemo doprineti da održivi razvoj bude mnogo ekonomičniji i u tom smislu zaštitimo životnu sredinu. Mere kontrole duvana takođe mogu da prekinu krug siromaštva, da doprinesu nestanku gladi, unaprede održivu poljoprivredu i ekonomski rast.“

Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima, Zavod za javno zdravlje je, u saradnji sa Apotekom Subotica, Domom zdravlja i Crvenim krstom, pripremio dve akcije. Besplatna akcija kontrole  zdravlja održaće se sutra od 9 do 12 časova u „Univerexportu“ na Segedinskom putu. Tom  prilikom, lekari će deliti savete za odvikavanje od pušenja. U prostorijama Crvenog krsta, od 12.30 održaće se edukativna radionica namenjena subotičkim srednjoškolcima, pod nazivom „Reklame i sponzorstvo – da li sam medijski pismen?“.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije