RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Vinova loza u cvetanju, zaštita neophodna

Bojan Nikolić | 1. jun 2017. | 11:54 | Poljoprivreda

Vinova loza u cvetanju, zaštita neophodna

Vinogradi na teritoriji grada nalaze se u različitim fenofazama razvoja, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta. Cvetovi vinove loze su u cvetanju, pa je zaštita u ovoj fazi neophodna.

Cvetanje je osetljiv stadijum u razvoju vinove loze, ukoliko u tom periodu dođe do infekcije patogenima koji prouzrokuju opasne bolesti, plamenjaču i pepelnicu. U slučaju da se biljka zarazi, drastični gubici u prinosu i kvalitetu grožđa su neizbežni. U cilju zaštite vinove loze, stručnjaci preporučuju primenu odgovarajućih preparata.

Nikola Ostrogonac, savetodavac PSS Subotica: " U toku je intenzivno piljenje larvi prve generacije pepeljstog grožđanogmoljca. Preporučuje se pregled cvasti na prisustvo alrvi i ukoliko se registruje, primenjuje se neki od insekticida na bazi aktivne materije cipermetrin, u koncentraciji 0,03%. U zasadima vinove loze zabeleženo je i prisustvo larvi prouzrokovača zlatastog žutila vinove loze. S obzirom da je registrovano prisustvo samo larvi prvog razvojnog stepena(larve trećeg razvojnog stepena postaju infektivne), mere zaštite se još uvek ne preporučuju. U cilju zaštite vinove loze od prouzrokovača plamenjače i pepelnice, preporučuje se primena kombinacije preparata Luna expirience u količini 0,04% i Mikal flash u  koncentraciji 0,3 do 0,4%."

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije