RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

11. Međunarodni SU Sajam u znaku turizma

Bojan Nikolić | 31. maj 2017. | 13:52 | Privreda

11. Međunarodni SU Sajam u znaku turizma

Prezentovanje privrede, razmenjivanje informacija, ideja, znanja i iskustva kao i uspostavljanje poslovnih kontakata, osnovni je cilj Međunarodnog i regionalnog sajma privrede koji se 11. godinu zaredom održava u Subotici. Vodeća tema ovogodišnjeg sajma je turizam, koji je kao grana privrede prepoznat kao jedan od dodatnih potencijala za razvoj regiona.

Sajam je otvorio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, istakavši da je aktuelna gradska uprava posvećena privrednom razvoju kroz privlačenje novih investicija, naročito u sektoru turizma, za koji su predviđena sredstva iz budžeta Pokrajine i Republike.

„Pored intezivnog rada na privlačenju investicija, očuvanja postojećih i otvaranju novih radnih mesta, podrške malim i srednjim preduzećima, jedan od prioriteta u programu aktuelnog rukovodstva Grada Subotice jeste razvoj infrastrukture turističkog centra Palić kao prepoznatljive turističke destinacije. Samo u 2017. godini planiramo investicije u ukupnom iznosu od najmanje 120 miliona dinara na objektima i infrastrukturi što će dovesti do povećanja kvaliteta turističke ponude.“ istakao je Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice

Vlada Srbije je u Strategiji razvoja turizma u našoj zemlji uvrstila Suboticu, Palić i Potisje na treće mesto prioriteta, čime je aktivirala staro pitanje oko izgradnje turističke infrastrukture neophodne za razvoj regiona.

„Pokrajinska vlada će u narednom periodu posebno razvijati turistički klaster Subotica-Palić- Potisje. Mislimo da možemo generisati novu turističku tražnju u međunarodnim okvirima koji će rezultirati time da Subotica bude prepoznata kao međunarodna turistička destinacija a ne samo kao gravitaciono područje u okviru Republike Srbije i AP Vojvodine.“ rekao je Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam

Privreda regiona Subotice beleži konstantan rast proizvodnje i izvoza u prethodnim godinama, čime je postala konkurentna na tržištu. Prošle godine, privrednici sa severa Srbije ostvarili su promet od 2 milijarde dolara sa inostranstvom, i godinu završili sa 30 odsto suficita. Predstavnici privrede žele još bolje rezultate kroz nove investicije, nove proizvode i veću konkurentnost u svetu.

„Bez dobre ekonomije ne postoji ništa dobro ni u jednoj zemlji. Ne može biti dobre nadgradnje, ne može biti dobro sportu ako nema dobre privrede. Srbija ne može da ostane bez svoje privrede i stoga dobrodošao svaki investitor koji će u ovoj zemlji raditi po našim propisima i pripadati nama, a inače svi propisi su usaglašeni sa EU. Naša konkurentnost je stavljena na tacnu svima i nosimo se ravnopravno na svetskom tržištu iako nemamo uslove kao razvijene zemlje.“ objašnjava Slobodan Vojinović, direktor PKS – RPK Subotica

Međunarodni i regionalni sajam privrede okupio je preko 200 izlagača iz Republike Srpske, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore, Rumunije, Švedske i domaćina Srbije. Partner ovogodišnjeg sajma je švedski grad Sandviken sa kojim Grad Subotica ima odličnu saradnju. Sajam je otvoren danas i trajaće do subote.

Ostale vesti iz ove kategorije