RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Unapređenje saradnje privrede Crne Gore i RPK - tema Privrednog foruma

Bojan Nikolić | 2. jun 2017. | 14:12 | Privreda

Unapređenje saradnje privrede Crne Gore i RPK - tema Privrednog foruma

Privredna saradnja regiona severne Bačke i Crne Gore beleži rast, ali u poređenju sa prethodnim vremenima, ostaje još prostora za unapređenje. U cilju postizanja većeg progresa, Privredna komora Srbije - Regionalna privredna komora za Severnobački okrug i Privredna komora naših južnih suseda, organizovali su Poslovni forum privrednika.

Privredna zona u Subotici privukla je najveću pažnju gostiju iz Crne Gore, koji kroz pozitivan primer naše privrede, žele da implementiraju iskustva Srbije za privlačenje novih investicija u sektoru prerađivačke industrije. Turizam kao vodeća grada privrede, zasniva se na uslužnim delatnostima, a Vlada Crne Gore svoje privredne planove usmerava ka proizvodnom sektoru.

„Znamo da ako nemate proizvodnju nemate ni zaposlenost, jer usluge su sezonskog karaktera. Proizvodnja se ipak odvija, razvija i zapošljava. Raduje me kako se industrija u Subotici razvila, jer ovde imate poznate investitore odnosno ulagače koji zapošljavaju veliki broj ljudi.“ istakao je Velimir Mijušković, predsednik PK Crne Gore

Severnobački region je prošle godine bio u suficitu sa Crnom Gorom, u koju je izvezena roba  vrednosti od preko 21 milion evra. Prehrambena industrija preovladava u izvozu, pa su ovi proizvodi izuzetno zastupljeni na rafovima crnogorskih trgovinskih lanaca. Sa druge strane, turizam je najatraktivnija „izvozna“ grana privrede Crne Gore, a kako bi se turistima iz Srbije dodatno približilo primorje i planinski turistički centri, izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih saobraćajnica je neophodna.

„Nije moguće da ostane ovako mali promet kada imamo brojne dobre privrednike koji rade na poboljšanju prometa. Na nama je da im privredni ambijent dodatno usavršimo i bitno je da popravimo saobraćajnu infrastrukturu i drumsku i železničku i aerodrome, što će značiti mnogo i nama i regionu koji može da koristi sve te usluge.“ objašnjava Slobodan Vojinović, v.d. direktor PKS – RPK Severnobačkog okruga

Jačanje saradnje i spajanje komora omogućuje privredama dveju zemalja stvaranje novih, prepoznatljivih proizvoda i zajedničkih usluga, za nastup na svetskom tržištu.  

„Ono što će, pretpostavljam, u narednom periodu uslediti jeste povezivanje PK Crne Gore i PK Vojvodine i to u svetlu transformacije PK Srbije i stvaranje novih subjekata. To na neki način pokazuje zainteresovanost ne samo privrednih komora već i privrede dve države za čvšću saradnju.“ rekao je Miodrag Kankaraš, generalni konzul Crne Gore u Srbiji

Srpske kompanije su među vodećim investitorima u Crnoj Gori, koja zahvaljujući najnižem porezu na dobit za inostrane firme u Evropi od 9 odsto, otvara vrata stranom kapitalu. Međutim, kako bi dve prijateljske zemlje ostvarile svoje planove i zabeležile privredni i ekonomski rast, neophodno je da se obezbedi odgovarajuća putna infrastruktura.

 

 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije