RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Zbog duga prema PIO fondu, poljoprivrednici ostaju bez njiva

Bojan Nikolić | 13. jun 2017. | 12:32 | Poljoprivreda

Zbog duga prema PIO fondu, poljoprivrednici ostaju bez njiva

Sudbina inicijative predstavnika malih poljoprivrednih proizvođača za izmenu Zakona o PIO doprinosima i dalje je na dugom štapu. Uprkos brojnim peticijama, pismima i apelima upućenim nadležnima da se problem reši u što kraćem roku, odgovora još uvek nema. Za to vreme pojedini poljoprivredni proizvođači, koji godinama nisu uplaćivali u PIO fond, zbog nagomilanih dugova i visokih kamata ostaju bez svog zemljišta.

Zakon o PIO fondu nalaže da svi poljoprivrednici na godišnjem nivou moraju da plaćaju penzijsko i zdravstveno osiguranje u visini od 96.000 dinara po osobi. To je za mnoge postalo nemoguće, prvenstveno zbog rasta cene proizvodnje odnosno pada cene gotovih proizvoda, zbog kojih su mnogi mali poljoprivrednici ostali bez sredstava za plaćanje nameta. Tako danas, prema nekim procenama, poljoprivrednici u Srbiji duguju PIO fondu oko 90 milijardi dinara bez kamate.

„Zahtevi koje smo mi imali nisu uzeti u obzir, što zbači da će problem biti odložen i neće biti rešen. Ti ljudi koji imaju ovaj problem, ostaće bez zdravstvenog i socijalnog osiguranja i imaće problem sa prinudnom naplatom“ istakao je Blaško Temunović, predstavnik malih poljoprivrednih proizvođača

Predstavnici poljoprivrednika podržali su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna u stavu da se uplata u PIO fond vrši na osnovu katastarskog prihoda, što je i upućeno kao predlog u izradi novog Zakona. Međutim, poljoprivrednicima ne idu u pilog stavovi izrečeni na nedavno održanom sastanku Odbora za poljoprivredu.

„Odbor za poljoprivredu se sastao i doneo određene predloge i izmene i mi još ne znamo konkretno o čemu se radi, jer nisu nam hteli dostaviti u pisanoj formi, već samo posedujemo informacije da su predložili da se otpiše kamata i uradi reprogram duga. Dakle poljoprivrednici koji su dužni biće dodatno opterećeni dugovima, a to nije izvodljivo. Sa druge strane uopšte nisu uzeli u obzir informacije o katastarskom prihodu koji je u izradi od strane Ministarstva finansija, što je jedino merodavno. Dakle ako neko zarađuje 50.000 dinara, on ne može plaćati doprinos od 70.000 dinara, a ovde se ipak radi o većoj cifri, za šta je potrebno dobar prinos sa minimalno 4ha pod kukuruzom kako bi se ostvario prihod sa kojim se može državi isplatiti doprinos. To dakle nije razumno.“ objašnjava Blaško Temunović, predstavnik malih poljoprivrednih proizvođača

Poljoprivrednici od resornog ministarstva i ostalih nadležnih institucija traže da se budući Zakon uskladi sa zakonima država iz okruženja, gde se poljoprivredniku ostavlja mogućnost da vrši uplatu u PIO fond na osnovu svoje zarade, ili,  ako ne želi da vrši uplatu, ne snosi nikakve sankcije. Naredni korak poljoprivrednika, umnogome će zavisiti od odgovora ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, za koga veruju da će im pomoći. U suprotnom, razmatraju mogućnost da organizuju proteste ispred zgrade Vlade Srbije.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije