RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Omladinske zadruge – dobra prilika za zaradu

Marijana Tolimir | 15. jun 2017. | 14:35 | Privreda

Omladinske zadruge – dobra prilika za zaradu

Konobar i šanker, sezonski poslovi u poljoprivredi, anketiranje i promocije samo su deo poslova koji se nude mladima preko omladinskih zadruga. Iako na povremenim poslovima može da se zaradi i više nego u pojedinim firmama, u Omladinskoj zadruzi „Biznis“ kažu da je interesovanje, ali i ponuda poslova iz godine u godinu sve manja, kao i da je najteže pronaći zainteresovane za fizičke poslove.

 

Studentkinja Danica Dobrilović našla je posao preko Omladinske zadruge „Biznis“ i to baš po svojoj meri – honorarni, koji može da radi uz obaveze koje ima na fakultetu. Danica ne krije zadovoljstvo, i preporučuje svima da potraže neki povremeni posao, jer je,dodaje, odličan osećaj imati džeparac i ne tražiti uvek novac od roditelja.

„Jako sam zadovoljna. Tražila sam nešto što bih radila preko vikenda i što bi mi obaveze na fakultetu dozvoljavale. Na fejsbuk stranici Omladinske zadruge pronašla sam oglas, i od februara radim u jednoj prodavnici zdrave hrane,“ kaže ova mlada žena.

Član zadruge može biti učenik sa navršenih 15 godina, student do 26 godina, kao i nezaposlena lica koja su na evidenciji NSZ do navršenih 30 godina. Prema rečima direktora Omladinske zadruge „Biznis“, Veselina Stefanovića, zadruga je pravo mesto za mlade koji traže privremeni ili sezonski posao, a leto je period kada je ponuda ovakvih poslova najveća.

„Leti su najatraktivniji sezonski poslovi i to u poljoprivredi, kao i prerada tih proizvoda u pogonima – sortiranje, pakovanje, manipulacija, znači utovar, istovar. Veoma su traženi i poslovi iz oblasti ugostiteljstva – konobar i šanker, kao i prodavci,“ navodi Stefanović.

Iako zarada varira od posla do posla – od najniže satnice koja iznosi 140 dinara, pa do 250 dinara, ali i više, interesovanje mladih sve je manje, kao i ponuda fizičkih poslova, napominje Stefanović.

„ S jedne strane, kako koja godina prolazi sve je manje, prvo posla, pa samim tim i preko omladinske zadruge, a drugo, sve je manje manuelnog posla, jer su mnoge zamenile mašine. S druge strane, interesovanje učenika, strudenata i nezaposlenih za te poslove sve je manje. Da li je u pitanju nezainteresovanost ljudi da rade, da li su im zarade nedovoljne, ili je posredi nešto treće, ne znam. Sigurno je da je najveći nedostatak radne snage iz oblasti ugostiteljstva,“ objašnjava naš sagovornik.

Svi koji žele da se učlane u Omladinsku zadrugu, treba da dođu u Arsenija Čarnojevića broj tri i da ponesu neki identifikacioni dokument, i učenici potvrdu iz škole ili fotokopiju diplome, studenti indeks, a nezaposleni karton o javljanju kod Nacionalne službe za zapošljavanje. Treba istaći i da svi oni koji su nazaposleni a rade preko zadruge, imaju uplaćen radni staž.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije