RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Prezentacija pomoći državne uprave namenjene privredi u PKS-RPK Severnobačkog okruga

Bojan Nikolić | 29. jun 2017. | 14:44 | Privreda

Prezentacija pomoći državne uprave namenjene privredi u PKS-RPK Severnobačkog okruga

Državna pomoć u vidu aktuelnih programa podrške mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima prezentovana je danas u prostorijama Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga.

Vlada Srbije je kao jedan od prioriteta u narednih deset godina odredila razvoj domaćeg preduzetništva, kao jednu od mera za jačanje  privrede i ostvarivanje boljih ekonomskih rezultata. U želji da se stvore novi preduzetnici, koji će biti motorika razvoja privrede, državna uprava obezbedila je određena bespovratna sredstva namenjena razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća.  U međuvremenu, brojni programi Razvojnog fonda Srbije završeni su tokom maja i juna meseca, pa su danas izlagači predstavili zainteresovanima  programe pomoći koji se dodeljuju u drugoj polovini godine.

„Naš cilj danas je da kažemo predstavnicima malih i srednjih preduzeća da obrate pažnju, da im ukažemo gde mogu da vide javne pozive kao i na koje javne pozive još uvek mogu da se jave, pošto je većina njih zatvorena jer je danas zadnji dan juna.“ istakla je mr Slobodanka Džinović-Kojić, Centar za privredna pitanja PKS

Razvojna agencija Panonreg, jedan od partnera skupa, spona je između Razvojne agencije Srbije i privrednika severne Bačke. Kroz praćenje razvojnih konkursa, primetili su nedovoljnu informisanost preduzetnika i predstavnika mikro, malih i srednjih preduzeća, što se odrazilo na zastupljenost našeg regiona u apliciranju za bespovratna novčana sredstva. Kako bi ubuduće obezbedili veću zastupljenost projekata sa ovog prostora, Panonreg je pristupio izradi bazi podataka preduzetnika, za koju veruju da će imati uspeha i u međunarodnim IPA projektima, posebno ako se preduzetnici udruže.

„Želimo da našom bazom podataka pomognemo ljudima, da znaju sa kime bi mogli da se udruže. Sledeći korak je apliciranje za Evropske fondove, na IPA  projekte prekogranične saradnje i naravno da bi došlo do toga najbolje je da se organizuju jer se u praksi pokazalo da prolaze udruženja, zadruge i klasteri. Naravno, čekamo i nadamo se da će do kraja godine biti raspisani ti projekti, što zavisi od Evropske komisije, ali oni će biti veoma interesantni poljoprivrednicima i prerađivačima, tako da za sva pitanja vezane za subvencije Evrope i Srbije, Panonreg je na raspolaganju i mi se nadamo da će privreda sve više koristiti ponuđenu pomoć.“  rekao je Aleksa Šoljaga, Razvojna agencija Panonreg

Zainteresovana preduzeća i preduzetnici koji žele da apliciraju na start up kredite, da zaposle nove radnike, ostvare uvoz robe pod povoljnijim uslovima , mogu se obratiti Privrednoj komori Srbije za sve neophodne informacije o državnoj pomoći,  dobijanje uputstava za popunjavanje obrazaca kao i izradu biznis planova.

 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije