RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

U Domu zdravlja manjak lekara

Aleksandra Orlić | 4. jul 2017. | 14:10 | Zdravstvo

U Domu zdravlja manjak lekara

Na konferenciji za medije u Domu zdravlja, bilo je reči o aktivnostima ove zdravstvene ustanove u proteklom ali i periodu koji je pred nama.

Ministarstvo zdravlja, dostavilo je Domu zdravlja Subotica kadrovski plan za 2017. godinu, po kojem je dozvoljeni broj zaposlenih 546. U ovoj zdravstvenoj ustanovi, trenutno ima 524 ugovorena radnika, što ostavlja prostor za zaposlenje određenog broja ljudi.

Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja: „Po novom Kadrovskom planu dozvoljen nam je prijem na neodređeno vreme za 6 lekara i 3 medicinske sestre, međutim i pored ovog broja nama nedostaje 10 lekara. U međuvremenu, 2 lekara je otišlo penziju a još 5 je najavilo svoj odlazak u Opštu bolnicu Subotica zbog dibijanja specijalizacije.“

Ambulanta na Kelebiji je pre nedelju dana, nakon višemesečnog renoviranja, ponovo počela sa radom. U narednom periodu, planiraju se radovi u još nekim ambulantama.

Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja: „U narednom periodu u planu je renoviranje ambulante u Bačkim Vinogradima, ambulante u Đurđinu i ambulante Ogranak I, dok će se na zgradi stomatološke poliklinike raditi rekonstrukcija spoljne terase. Započeti su radovi na rekonstrukciji krova i prozora u ambulanti Peščara kao i u ambulanti 2. “

Služba hitne medicinske pomoći je u junu imala 1.050 intervencija lekarskih ekipa na terenu, dok je u ambulanti pregledano 1.600 pacijenata, što je za 300 više u odnosu na maj. Tehničari su obavili oko 800 transporta na specijalističke preglede i terapije u kućnim uslovima, a 5 pacijenata je prevezeno na Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine zabog akutnog infarkta srca.

Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja: „Porastom temperature, povećava se broj izlazaka ekipa HMP na javnim mestima. Najčešće tegobe zbog kojih se interveniše su kolapsi, slabost i malaksalost. Povećan je obim posla i po broju lekarskih intervencija – kućne posete, te broj izlazaka na teren tokom 24 časa raste do 50. Najčešće tegobe su oscilacije krvnog pritiska i pogoršanje osnovne bolesti, naročito kod pacijenata sa kardiološkim i respiratornim oboljenjima. Veći broj pacijenata javlja se i u ambulantama Službe hitne medicinske pomoći. Tokom vikenda taj broj dostiže i 350 pregleda za tri dana. Pomoć češće traže stariji pacijenti koji se teže adaptiraju na tople vremenske uslove kao i radno-sposobno stanovništvo, a povećan je i broj pacijenata koji se javljaju zbog uboda krpelja kao i lokalnih alergijskih reakcija na ubode insekata.“

Usled povećanog obima posla koji je uslovljen visokim temperaturama čak i za ovo doba godine, iz Doma zdravlja apeluju na starije sugrađane, roditelje sa decom i trudnice, da izbegavaju boravak napolju u periodu od 11 do 17 časova, kao i da vode računa o ishrani i adekvatnom unostu tečnosti. Za one koji slobodno vreme provode na kupalištima i u prirodi, savetuju obaveznu zaštitu od štetnog uticaja sunčevih zraka.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije