RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Malo o prošlosti, više o budućnosti Palića i Ludaša

Marijana Tolimir | 19. jul 2017. | 12:41 | Društvo

Malo o prošlosti, više o budućnosti Palića i Ludaša

Zainteresovani posetioci Filmskog festivala, ali i stručna javnost, imali su priliku da učestvuju u panel – diskusiji posvećenoj zaštiti biodiverziteta jezera Palić i Ludaš. Organizator skupa je Regionalni Arhus centar Otvorenog univerziteta uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

 

Da bi jezera ponovo bila čista i pogodna za kupače i turiste, neophodno je ukloniti izvore zagađenja, saglasili su se stručnjaci, što je i glavni cilj projekta za unapređenje vode u jezerima Palić i Ludaš. I izvori finansiranja su tu – krajem 2015. godine potpisan je sporazum sa Nemačkom razvojnom KfW bankom, koja je za ovaj projekat namenila 6,5 miliona evra i to bespovratno.  Plan će se realizovati u pet koraka, tokom tri godine.

Da bi se projekat do kraja sproveo, pred lokalnu samoupravu su postavljeni određeni zadaci – pre svega projektna dokumentacija za potisni vod, kao i saglasnost Palićana da će se priključiti na kanalizacionu mrežu. Prema rečima menadžera projekta u Gradskoj upravi, Ervina Molnara, ove aktivnosti su realizovane početkom godine, dok su aktivnosti koje se tiču eksproprijacije zemljišta za zaštitne pojaseve  u toku.

Prema mišljenju stručnjaka, kvalitet vode već je značajno bolji u poređenju sa periodom od pre pet- šest godina, čemu je značajno doprinela rekonstrukcija prečistača 2009. godine. Ipak, situacija još uvek nije zadovoljavajuća, budući da je prozirnost oko 15 centimetara, a glavni cilj je jedan metar. Iako je teško predvideti kada će Palić ponovo biti za kupanje, jer je oporavak jezera  proces, stručnjaci očekuju da će to biti već 2019. godine, dok će za Ludaš trebati više vremena – od tri do pet godina.

 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije