RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Godišnji odmor – pravo koje se često uskraćuje

Marijana Tolimir | 23. jul 2017. | 12:31 | Društvo

Godišnji odmor – pravo koje se često uskraćuje

Jedno od osnovnih prava iz radnog odnosa je pravo na godišnji odmor. Koji je minimalan broj dana, a koji maksimalan, i šta kada poslodavac uskrati ovo pravo? Više u prilogu koji sledi.

 

Sezona godišnjih odmora za 2017. godinu uveliko je počela. Mnogi Subotičani požurili su da iskoriste svoje pravo na odmor, a neki su i na kolektivnim godišnjim odmorima.

Moj gazda je jako korektan. Još danas sam na godišnjem, sutra počinjem da radim. Četiri nedelje godišnjeg su bile lepe, ali su i brzo proletele,“ kaže kroz osmeh jedan sugrađanin.

„Trenutno sam na kolektivnom godišnjem odmoru. Deset dana leti, i oko božićnjih i novogodišnjih praznika ostatak,“ kaže mlađi Subotičanin, koji radi u jednoj od kompanija u Slobodnoj zoni.

„Kada naše gazde idu na godišnji i mi ostali zaposleni idemo – tokom leta i tokom zime,“ dodaje jedna devojka.

Minimalni godišnji odmor na koji svaki zaposleni ima pravo je 20 radnih dana – tako stoji u Zakonu o radu. Veći broj dana po različitim osnovama reguliše se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili samim ugovorom o radu, objašnjava predsednik Saveza samostalnih sidikata u Subotici, Milan Popović. On napominje da je sve više onih poslodavaca koji se drže tih minimalnih 20 dana.

„Poslodavac mora da da godišnji odmor, ali zaposleni mora da se prijavi, da podnese zahtev za korišćenje godišnjeg odmora , kao i kada želi da ga koristi. Zaposleni ima pravo da koristi godišnji odmor iz dva dela – prvi deo  do kraja godine, i drugi do 30. juna sledeće godine. Ima i situacija da zbog prirode posla godišnji ne može da se koristi, onda poslodavci ponude da se plati nekorišnje, ali to je isključivo na bazi pismenog sporazuma između zaposlenog i poslodavca,“pojašnjava naš sagovornik.

Ima i slučajeva kada poslodavci ne dozvoljavaju korišćenje godišnjeg odmora. U tom slučaju, savetuju u Sindikatu, radnici treba da se obrate predsedniku sindikata ukoliko je organizovan u kompaniji, ili inspekciji rada. Problem koji se pre javljao isključivo u privatnim firmama, sada je sve češći u javnim ustanovama i preduzećima i to naročito nakon racionalizacije, i povećava se broj zaposlenih koji se obraćaju Sindikatu upravo zbog uskraćivanja prava na godišnji odmor.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije