RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Poslodavci traže smanjenje poreza i doprinosa na plate

Bojan Nikolić | 25. jul 2017. | 14:28 | Privreda

Poslodavci traže smanjenje poreza i doprinosa na plate

U prostorijama ATB Sever, održana je sednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca.

Poslodavci su se sastali sa ciljem da usaglase  stavove o poboljšanju uslova poslovanja privrednih subjekata na teritoriji grada. Usvojeni su zaključci koji se odnose na poreze i doprinose, sivu ekonomiju, produktivnosti državnog sistema i dualnog obrazovanja koji su ocenjeni kao ključni elementi za reforme u privredi. Predstavnici Udruženja su složni u oceni da su domaći privrednici u podređenom položaju u odnosu na strane investitore kojima Vlada obezbeđuje veće olakšice prilikom zapošljavanja radne snage i pokretanju proizvodnje.

„Naša intencija i naš cilj je da dođemo do izjednačavanja statusa domaće privrede koju mi predstavljamo i statusa stranih investicija, kako bi omogućili jednako poslovanje svih pod istim uslovima na tržištu u Srbiji.“ rekao je Milan Jerinkić, predsednik Udruženja poslodavaca Subotice

Mere smanjenje poreza i doprinosa na plate i suzbijanje sive ekonomije kroz efikasniju inspekcijsku kontrolu,  sigurno bi uticale na poboljšanje atmosfere u domaćoj privredi, a i sve tri strane bi imale koristi od toga. Aktuelna visina poreza odgovara isključivo državi, stoga poslodavci predlažu modele kojima bi se zadovoljili apetiti svih zainteresovanih strana.

„Ideja je da se smanje porezi i doprinosi i to proporcialno, što znači za onoliko koliko smanjite poreze i doprinose za toliko poslodavci povećaju plate.  Dakle država bi dobila svoj deo poreza koji bi bio jednak porezima koje imaju države u našem okruženju, a plate radnika bi narasle za više od 10%.“ izjavio je Milan Jerinkić, predsednik Udruženja poslodavaca Subotice

Usvojeni predlozi biće dostavljeni nadležnim ministarstvima, a biće predstavljeni  i na sastanku predstavnika Udruženja i  lokalne samouprave. Poslodavci ističu da neće lako odustati od svojih zahteva i da je vreme da se država okrene domaćim privrednicima i radnicima. U protivnom, sa aktuelnim trendom odliva radne snage, srpskoj privredi ne piše se dobro.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije