RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Manje migranata ovog leta u Subotici

Marijana Tolimir | 27. jul 2017. | 13:48 | Društvo

Manje migranata ovog leta u Subotici

Stotinjak izbeglica i migranata trenutno boravi u Subotici. Taj broj je isti već mesecima, a nadležni ne očekuju da će se situacija drastično menjati – najverovatnije je da će se, kako leto odmiče, broj samo smanjivati.

Prošle godine u ovo vreme, dvorište Prihvatnog centra u Subotici izgledalo je potpuno drugačije – šator do šatora, jer su kapaciteti bili višestruko premašeni – u kampu je boravilo više od 500 ljudi. Ovog leta, broj migranata znatno manji – ukupno 105 ljudi, a u Prihvatnom centru kažu da se kapacitet od 132 ne premašuje, budući da ovde stižu oni kojima se bliži red za legalan ulazak u Mađarsku, koja dnevno propušta deset ljudi.

Prihvatni centar na nedeljnom nivou napusti oko 50 migranata, otprilike isto toliko ih i dođe. Uglavnom se zadržavaju tri do četiri nedelje, najviše je porodica, samaca gotovo da nema, a i dalje je najviše njih iz Avganistana, kao i Sirije i Iraka.

Bračni par iz Avganistana, Aka i Maliha, već je deset meseci u Srbiji, a mesec dana u Subotici. Iz Kabula su pobegli zbog rata, odnosno terora koji sprovode talibani. Aka je po struci građevinski inženjer, a njegova žena profesorka matematike, koja vreme u kampu provodi podučavajući decu. Nadaju se da će uskoro stići u Nemačku, jer ih tamo čekaju sinovi.

„Naša dva sina su u Hamburgu na master studijama iz ekonomije. Tamo žive već četiri godine i jedva čekamo dan kada ćemo ponovo biti porodica,“kaže Aka.

Šef radne grupe za praćenje migracija na teritoriji Grada, Milimir Vujadinović, ističe da se ove godine mnogo lakše radi, nego prethodnih, budući da je sistem uspostavljen, kao i dobra koordinacija između državnih organa i Subotice.

„Ono što je važno napomenuti jeste da je bezbednost u samom gradu na zadovoljavajućem nivou, nemamo nekih ekscesa kada je u pitanju ova populacija. Situacija je prilično mirna, na ulicama ih nema. To je jedna od najvažnijih stvari – bezbednost naših sugrađana, zato i postoji radna grupa koju je formirao gradonačelnik, da bi se brinulo o bezbednosti, i sprečavala neka humanitarnu krizu na nivou grada. Situacija je pod kontrolom,“ dodaje Vujadinović.

Na osnovu ranijih iskustava, pravilo je da će se i ovaj broj koji se konstantno kreće oko 120 ljudi, smanjivati. I granični prelazi su se potpuno ispraznili, tako da se tamo zateknu samo oni koji su na redu za ulazak u Mađarsku – danas je to bila jedna osoba na Kelebiji, i dve na Horgošu.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije