RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Asfaltiran plato ispred Katedrale, spremno za Dužijancu

Karolina Bašić | 9. avgust 2017. | 13:07 | Društvo

Asfaltiran plato ispred Katedrale, spremno za Dužijancu

Predviđeni radovi na obnovi unutrašnjosti subotičke Katedrale sv. Terezije Avilske konačno su završeni, kao i plato ispred crkve koji je danas „sveže“ asflatiran, zbog predstojećeg programa u okviru „Dužijance“. Nastavak radova planira se za oko mesec dana, nakon što bude usvojeno novo projektno rešenje o tornjevima ovog subotičkog objekta.

Prva faza radova na subotičkoj katedrali privedena je kraju. Napravljeni su novi prozori i žaluzine od drveta za tornjeve crkve i sakristiju, koji će biti zamenjeni kada bude postavljena skela u toku obnove fasade. Zamenjena je kamena obloga u unutrašnjosti crkve, a pod je izglačan i izravnat. Osim toga, novi oltar i obnovljen tabernakul, koji će danas biti postavljen, ulaganja su same biskupije. Privremeno asfaltiranje platoa ispred crkve, zbog predstojećeg euharistijskog slavlja u programu manifestacije „Dužijanca“, danas je završeno.

„Danas se radi asfaltiranje platoa ispred Katedrale. Potom sledi uklanjanje ograde oko gradilišta, kontejnera i svega što je bilo potrebno na gradilištu, tako da ćemo za par dana za Dužijancu imati plato oko crkve i sve dostupno kao što je bilo prije“, kaže preč. Mirko Štefković, sekretar Subotičke biskupije.

U prvoj fazi radova, ugrađeni su i predviđeni megašipovi. Ipak, zbog sleganja tla koje nije bilo predviđeno, nastavak radova na tornjevima privremeno je obustavljen. Stručnjaci rade na novom projektnom rešenju, koje će uspešno povezati tornjeve sa čeonim zidom i lađom crkve, kako bi poznata subotička pukotina, konačno bila sanirana.  

„Megašipovi su ugrađeni, oni svakako imaju svoju funkciju i već djeluju, ali potrebno je još raditi na tome, da se to klizanje tla koje imamo trenutno, stabilizira odnosno da se nakon toga i tornjevi povežu. Radiće se na tome i ima već nekoliko projektnih rešenja, na inžinjerima je da se odluče za ono koje je najadekvatnije,“ dodaje Štefković.

Nakon konačne odluke inžinjera o projektnom rešenju, raspisaće se javna nabavka. Potom sledi nastavak radova na tornjevima, ali i fasadi, kada skela bude postavljena. Ukupna vrednost obavljenih radova i onoga što je planirano za ovu godinu je oko milion evra. Podsećamo, projekat obnove Katedrale finansira Vlada Republike Mađarske posredstvom Mađarskog nacionalnog saveta.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije