RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

U Višnjevcu sve više novih stanovnika, ali i problema

Bojan Nikolić | 10. avgust 2017. | 15:19 | Društvo

U Višnjevcu sve više novih stanovnika, ali i problema

Na južnom obodu Grada, oivičeno najplodnijim oranicama, nalazi se selo Višnjevac. U ovoj mesnoj zajednici živi oko 600 stanovnika koji se svakodnevno suočavaju sa određenim infrastrukturnim problemima.

Minimalna ulaganja godinama su problem mesne zajednice Višnjevac, koji polako zaostaje u odnosu na druga gradska naselja. Zgrada u kojoj se nalaze prostorije mesne kancelarije i sala za kulturno-umetničke sekcije trenutno je u lošem stanju, a u selu očekuju da u narednom periodu dobiju određena sredstva kako bi ovo zdanje priveli svojoj nameni.

„U MZ se susrećemo sa dosta problema zato što nam je infrastruktura loša i dosta zapuštena. Naš Dom kulture „Stevo Banjanin“ je u ruiniranom stanju a pripao je Gradu i očekujemo da će u narednom periodu Grad pronaći sredstva i volje da ga renoviramo zato što nam je neophodan za društveni život u selu jer drugih prostorija sem tog doma nemamo za aktivnosti poput sastanaka, folklora, organizacije kulturnih manifestacija, biblioteku tako da smo vezani za ovaj objekat i iskreno se nadamo da će se dom renovirati.“ rekao je Slobodan Žužić, predsednik saveta MZ Višnjevac

Višnjevac je ne tako davno ostao i bez kancelarije Pošte, koja je umnogome olakšavala život stanovnicima. Danas su meštani prinuđeni da idu u Čantavir gde je najbliža kancelarija pošte. Rukovodstvo mesne zajednice je uputilo zahtev da se ponovo otvori kancelarija u njihovom selu, ali odgovor koji su dobili ne uliva im pouzdanje.

„Njihovo rešenje je da im mi sve obezbedimo, jer oni smatraju da je otvaranje pošte nerentabilno. Mi imamo prostor gde je ranije bila kancelarija pošte, i mi smo predlagali da oni daju samo nadoknadu sekretaru koji je svakako ovde svakodnevno, i da on vrši sve poslove, međutim rukovodstvo Pošte nije pristalo na taj predlog.“ izjavio je Miloš Subotić, predsednik Skupštine MZ Višnjevac

Rukovodstvo Mesne zajednice u saradnji sa lokalnom samoupravom svake godine radi na obnovi atarskih puteva kako bi poljoprivrednicima bio omogućen lakši pristup njivama. Sa druge strane, zemljište kojim je selo nekada raspolagalo i čije je rentiranje predstavljalo izvor finansiranja održavanja infrastrukture, pripojeno je državi ili prodato privatnim licima, pa je danas mesna zajednica zavisna isključivo od sredstava iz gradske kase.  

„Bukvalno je selo prepušteno samo sebi da se snalazi i bori, i to malo sredstava što dobijemo nije dovoljno za održavanje sela. Svake godine imamo određena sredstva od Grada ali to nije dovoljno. Npr od tih sredstava smo prethodne godine renovirali četvorogodišnju Osnovnu školu „Hunjadi Janoš“, što je koštalo milion dinara. Škola je dobila novu ogradu, fasadu i nov nameštaj i posao smo završili zahvaljujući Gradu i sponzorima. Prethodne godine Grad nam je pomogao da napravimo i kapelu na groblju, koja nam je bila neophodna. Nadamo se da ćemo i u narednim godinama rešavati bar jedan problem deo po deo. „ objašnjava Slobodan Žužić, predsednik saveta MZ Višnjevac

Višnjevac ima svoju budućnost. Svadbe u ovom selu su sve češće, a dečija graja se sve jače čuje. Samo u prethodnoj godini je rođeno deset beba, što je znak da će u narednim godinama četvorogodišnja Osnovna škola „Hunjadi Janoš“ imati dosta đaka prvaka. I ove godine rođeno je nekoliko beba što kod stanovnika Višnjevca uliva poverenje i nadu da se selo u ovim teškim vremenima neće ugasiti.  

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije