RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Održana centralna proslava Dužijance

Karolina Bašić | 13. avgust 2017. | 13:27 | Društvo

Održana centralna proslava Dužijance

U organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, juče je održana centralna proslava Dužijance, čime je označen završetak žetvenih svečanosti.

Nakon svečanog euharistijskog slavlja u katedrali Sv. Terezije Avilske, bandašica Ana Ivanković Radak i bandaš Luka Gabrić, predali su hleb od novog brašna gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu. Dužijanca kao „zahvala Bogu i pohvala čoveku“ traje više od jednog veka i postala je prepoznatljiv simbol našeg grada.

„Dužijanca bi kao svetkovina dostojanstva, ponosa i zahvalnosti uvek trebalo da predstavlja simbol zajedništva, a Subotica sredinu u kojoj se ljudi međusobno poštuju, razumeju i uvažavaju. Subotička lokalna samouprava će i u buduće podržavati Dužijancu, ali i sve druge skupove i događaje koje baštine tradiciju i kulturu različitih krajeva, jer je Subotica prepoznatljiva po svojoj različitosti koja nas zbližava,“ istakao je Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice.

Zbog loših vremenskih uslova, tradicionalna svečana povorka kroz grad morala je da izostane. Ipak, nosioci ovogodišnje Dužijance – bandaš i bandašica, naglasili su da je najvažnije zahvaliti Bogu za završenu žetvu.  

Ana Ivanković Radak, bandašica: „Velika je čast biti bandašica. Stvarno smo zahvalni Bogu za ovogodišnju žetvu i kruh, a možemo svi biti ponosni na Dužijancu i ovu našu tradiciju i običaje koje imamo.“

Luka Gabrić, bandaš: „Za mene je velika čast što sam ove godine izabran da budem bandaš. Prvi put sam u nošnji i jako sam srećan što sam doživeo ovo, jer je zaista posebno iskustvo.“

Organizatori ističu da je održavanje Dužijance od izuzetnog značaja zbog prenošenja tradicije i običaja na mlađe naraštaje, ali i da je važno uvrstiti ovakvu manifestaciju u turističku ponudu grada.

Marinko Piuković, direktor Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“: „Dužijanca ima svoje potencijale za budućnost, a najviše polažemo nade u našu omladinu, na koju želimo preneti tradiciju i običaje. Osim toga, imamo želju da poboljšamo turistički aspekt ove manifestacije, kako bi mogli prezentirati našu Dužijancu, ne samo u Subotici nego i široj javnosti.“

Prva Dužijanca održana je davne 1911. godine u župnoj crkvi Sv. Roka, a utemeljio je Blaško Rajić. Do tada, narodni običaj zahvale Bogu za dobru žetvu, proslavljao se na salašima u krugu porodice.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije