RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Šta to smrdi na Makovoj sedmici?

Marijana Tolimir | 13. avgust 2017. | 14:18 | Društvo

Šta to smrdi na Makovoj sedmici?

Građani koji stanuju u Osiječkoj i okolnim ulicama na Makovoj sedmici žale se na paljenje otpada i dim koji se nadvija nad njihovim kućama. Nadležni su, s druge strane, u više navrata na osnovu prijava izlazili na teren i konstatovali da je sve u redu.

Tokom cele godine, i leti i zimi, Bela Farkaš od poslepodneva pa sve do jutra ne otvara prozore i ne izlazi u baštu. Kaže, zbog crnog dima i nesnosnog smrada koji dopire iz dvorišta prvog komšije koji pali otpad. Bela, koji u Osiječkoj ulici stanuje više od pet decenija godinama trpi, međutim, zarad dobrosusedskih odnosa nikad se nije obraćao ni komunalnoj inspekciji, niti mesnoj zajednici.

„Toliko smrdi, moja kuća nije ni 20 metara udaljena. Kad su bile temperature od 37 – 40 stepeni ja ne mogu da otvorim prozore ni danju ni noću. Poslepodne oni pale, ja pretpostavljam plastiku, to je takav dim koji prelazi u moju baštu. Ja ne mogu ništa, ni da boravim u bašti, ne mogu ni veš da prostrem. Ali mislim i da drugima smeta, jer su dolazili čak sa drugog kraja ulice da vide ko to pali,“ objašnjava naš sagovornik.

Da komšija komšiju ne želi da prijavi, smatra i Mirsad Nalić, iz rukovodstva MZ „Makova sedmica“, budući da se zbog ovog problema ni jedan građanin nije žalio. Za problem su, kaže, saznali tek iz dopisa Gradske uprave. Iz dopisa su saznali i da su stanovnici upravo Osiječke ulice pisali peticiju, i prijavili vlasnika plastenika za dim i paljenje smeća.

„Danas svako može da uzme mobilni telefon i da snimi, da dođe do Mesne zajednice. Mi ćemo automatski reagovati u saradnji sa komunalnom inspekcijom, i možemo odmah to da rešimo. Međutim, građani se boje, komšija komšije se plaši, da ne bi i on nakon izvesnog vremena bio prijavljen od  istog tog komšije, to je problem. Apelujem na sve građane, bilo kakav problem da imaju, da nam se obrate. Mi smo tu na raspolaganju,“ napominje Nalić.

Od početka godine Inspekcija za zaštitu životne sredine primila je dve prijave u vezi sa dimom iz plastenika u Beogradskoj ulici, kao i peticiju građana, navodi se dopisu Službe za inspekcijsko – nadzorne poslove Gradske uprave. U dopisu, koji je potpisala samostalna inspektorka za zaštitu životne sredine, Suzana Dulić, navodi se i da je na pometujoj adresi uviđaj izvršen u sedam navrata, te da nisu uočene nepravilnosti.

"Prijavu za paljenje nusproizvoda i smeća unutar plastenika Inspekcija za zaštitu životne sredine primila je 22. jula, i tom priliko je izvršen uviđaj. Vlasnik nije bio prisutan, kotlovi su bili van upotrebe, a nisu bili uočeni nikakvi tragovi paljenja biljnog otpada...

Dana 25. jula, izvršen je zajednički uviđaj sa predstavnicima Odeljenja za vanredne situacije i komunalnom policijom, gde je zapisnički konstatovano da u trenutku uviđaja nije vršeno loženje... Nastali otpad (plastika, karton, folija) se predaju ovlaštenom operateru, dok se organski otpad odvozi na deponiju. U zimskom periodu se za loženje koristi iver, a po rečima vlasnika, planira se prelazak na gasno grejanje.“

Ukoliko vlasnik plastenika nije odgovoran za smrad paljenivne koji se gotovo svako veče nadvija nad kućama u delu Makove sedmice, šta to onda smrdi u ovom delu grada? I ko to pali otpad u svom dvorištu, iako to zakon striktno zabranjuje? Za spaljivanje strnih useva, smeća  i biljnih ostataka na otvorenom prostoru kazne se kreću od 300.000 do milion dinara. Da li će neko to da plati, pita se Bela s početka priče, pa da konačno svi mogu da odahnu i otvore prozore.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije