RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Hemos se pozicionira na inostranom tržištu

Bojan Nikolić | 16. avgust 2017. | 13:06 | Privreda

Hemos se pozicionira na inostranom tržištu

Redak primer uspešne privatizacije na teritoriji Grada je fabrika za preradu plastične mase Hemos na Paliću. Preduzeće čuveno po proizvodima koji su primenu našli u brojnim granama privrede, danas beleži zavidan rast izvoza u zemlje zapadne Evrope i sa jasnom vizijom i pametnim poslovanjem čvrsto drži lidersku poziciju u našoj zemlji.

Proizvodni artikli Hemosa zastupljeni su u Srbiji u kompanijama poput Polimarka, Galenike, Albusa, Hemofarma, a  mogu se pronaći i u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj i zemljama regiona, gde se izvozi 40 odsto prerađene plastične mase iz pogona na Paliću. Svojim proizvodima u potpunosti zadovoljavaju apetite domaćeg tržišta, ali želja menadžmenta je veća aktivnost i konkurentnost na inostranom tržištu za šta su neophodna  dodatna ulaganja i modernizacija proizvodnog pogona.

„Pokušavamo da težište proizvodnje koliko god je u našoj moći, da prebacimo na inostrano tržište. To ide svojim tokom ali voleli bi da bude i više od sadašnjih 40%. Za tu želju je potrebno da revitalizujemo mašinski park i da investiramo, međutim postoje brojna ograničenja da to uradimo jer smo opterećeni starim kreditima koje uredno vraćamo, ali nas to i dalje sputavamo da hrabrije investiramo u nove tehnologije koje bi nam otvorila vrata da bolje nastupimo na inostranom tržištu, a domaće tržište za nas je odavno previše malo.“ izjavio je Stevan Tulenčić, komercijalni direktor Hemosa

Reformom komorskog sistema, Privredna komora Srbije-Regionalna privredna komora Severnobačkog okruga, aktivnije se uključila u dijalog i rešavanje problema sa privrednicima, ali i pronalaženje novih tržišta. U prilog tome govori i činjenica da se jedna velika inostrana kompanija putem Privredne komore interesuje za saradnju sa palićkim Hemosom.

„Ovo je jedna firma koja ime ime, tradiciju i koja je preživela mnogo toga što druge firme nisu. Tu bih posebno istakao nelojalnu konkurenciju koja je bila nenormalna u ovoj oblasti privrede. Ostao je srž radne snage i menadžmenta, a privatizacijom je krenula putem oporavka što je dovelo da firma i dalje radi, a ne da se gasi. Mi sada imamo ozbiljan razgovor sa jednom grupom stranih kompanija koje traže firmu koja se bavi preradom plastične mase, i mi smo preporučili da taj partner  bude Hemos.“ rekao je Slobodan Vojinović, v.d. direktora PKS-RPK Severnobačkog okruga

Kompanija Hemos postoji od 1958. godine i danas zapošljava 103 radnika, koji svakodnevno proizvode plastičnu ambalažu za farmaceutsku, prehrambrenu, kozmetičku i industriju za proizvodnju kućne hemije.

 

 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije