RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Psihosocijalni tretman za počinioce nasilja

Karolina Bašić | 28. avgust 2017. | 14:46 | Društvo

Psihosocijalni tretman za počinioce nasilja

Centar za socijalni rad, u saradnji sa partnerima, realizuje projekat pod nazivom „Psihosocijalni tretman za počinioce nasilja na partnerskim odnosima“. Projekat ima za cilj da se počinioci nasilja pozovu na odgovornost, ali i promenu vrednosnog i emocionalnog sistema, a ženama da se pruži zaštita.

„Psihosocijalni tretman za počinioce nasilja u partnerskim odnosima“ ima za cilj zaštitu žena žrtava nasilja kroz rad sa počiniocima nasilja, ali i sprečavanje recidiva. Projekat je rezultat višegodišnjih istraživanja i praćenja ove problematike. Kroz tretman, počinilac nasilja treba da nauči kako da kontroliše bes i da promeni  ponašanje koje povređuje njegove bližnje.

Tretman se sprovodi po ugledu na norveški model koji je zasnovan na bezbednosti žrtve i zaustavljanje nasilja. Fokus modela je na odgovornosti počinioca i ličnoj istoriji nasilnog ponašanja. Tretman je moguć kada je zaustavljeno nasilje i nije zamena za krivični postupak.  Struktura tretmana podrazumeva dva dela.

Projekat se sprovodi od 2010. godine u osam centara za socijalni rad pri savetovalištima za brak i porodici. Centar u Subotici je jedan od njih.  

Tretman će se sprovoditi u prostorijama Centra, odnosno u Savetovalištu za podršku porodici u terminu koje odgovora klijentima. Tretman podrazumeva 24 grupne seanse u okviru kojih se obrađuje osam oblasti, ali postoji i mogućnost  individualnog programa. Projekat se realizuje do kraja godine.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije