RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Održana javna rasprava o Strategiji razvoja kulture u Srbiji

Bojan Nikolić | 4. septembar 2017. | 13:31 | Kultura

Održana javna rasprava o Strategiji razvoja kulture u Srbiji

U Subotici je juče održana javna rasprava o  Nacrtu „Strategije razvoja kulture Republike Srbije od 2017. do 2027. godine“. Javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici  Ministarstva kulture, Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda, lokalne samouprave i kulturni radnici našeg grada.

Strategija razvoja kulture Srbije utvrđuje ovu oblast kao jedan od ključnih faktora održivog razvoja naše zemlje. Ovom strategijom, Vlada ima za cilj da doprinese razvoju društva u Srbiji, kulturnom životu njenih građana i evrointegracijama i to zaštitom, izučavanjem i predstavljanjem kulturnog nasleđa kao i podsticanjem umetničkog stvaralaštva. Nacrt Strategije razvoja kulture prosleđen je kulturnim institucijama na razmatranje, a radna grupa koja je kreirala dokument, od početka septembra obilazi naše najveće gradove gde na javnim raspravama ima priliku da čuje mišljenja kulturnih radnika. Po dosadašnjim iskustvima, Nacrt je naišao na izuzetno pozitivne komentare, a sve sugestije su uzete u razmatranje.

„Strategija razvoja kulture je dokument koji je višeslojan i složen. U tom smislu su i sugestije vrlo raznovrsne i teško je reći šta je akcenat, ali svakako da ćemo mi sve sugestije pažljivo razmotriti i nastaviti zajednički rad na izradi Strategije razvoje kulture Republike Srbije“ izjavio je dr Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka

Kulturni radnici Subotice, pozdravljaju Nacrt Strategije, za koju veruju da može unaprediti kulturne vrednosti u našem društvu. Najviše pažnje usmerili su na pitanja oko kulturne baštine, koja je veoma bitna, posebno u multinacionalnim sredinama poput naše.

„Strategija se odnosi prvenstveno na širu priču o srpskoj kulturi što je normalno. Međutim ono što je za nas interesantno je pitanje oko kulturne baštine iz razloga što je to veoma specifično za Suboticu. U samoj strategiji je inače stavljen veliki značaj kulturnoj baštini, a tako složenu kulturnu baštinu kao Subotica retko koji grad ima. Osim tih osnovnih smernica, nadam se da ćemo dobiti odgovore i na određene lokalne dileme, sa kojima se mi radnici kulture u Subotici susrećemo.“ rekla je Viktorija Šimon Vuletić, viši kustos Gradskog muzeja

Srbija u dosadašnjoj istoriji nikada nije imala dokument kojim se definiše kulturni razvoj države i nacije, pa je samim tim veoma bitno da predlog Strategije bude pravilno definisan i prilagođen potrebama i razvoju kulture. Javne rasprave su do sada održane u Novom Sadu i Subotici, a do kraja meseca radna grupa posetiće Užice, Čačak, Kragujeva, Niš, Kosovsku Mitrovicu i Beograd. 

 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije