RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Predstavljen projekat „Praćenje tokova otpada u Republici Srbiji“

Bojan Nikolić | 5. septembar 2017. | 14:42 | Privreda

Predstavljen projekat „Praćenje tokova otpada u Republici Srbiji“

Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Severnobačkog okruga, Agencija za zaštitu životne sredine i Regionalni centar za životnu sredinu, organizovali su danas u prostorijama komore radionicu na temu „Praćenje tokova otpada u Republici Srbiji“.

Predstavnicima lokalne samouprave i preduzeća koji su prisustvovali radionici, predstavljeni su dosadašnji rezultati projekta koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške,  a čiji osnovni zadatak je uspostavljanje sistema za kvantitativno praćenje svih tokova otpada u našoj zemlji.

„U Agenciji je uspostavljen informacioni sistem zaštite životne sredine. Jedan od tih segmenata jeste i praćenje svih podataka koji se tiču otpada. Kroz naš informacioni sistem dostavljaju se podaci o otpadu svih proizvođača kao i onih koji ga preuzimaju kako bi ga podvrgli tretmanu, da bi ga izvezli ili odložili. Nama su neophodni svi ti podaci kako bi ih predali dalje nadležnim organima da tek onda kada saznaju sa čime raspolažu  i koliko otpada se stvara, i na koji način se sa njim postupa, da mogu da preuzmu i druge mere u skladu sa Strategijom i Zakonom o upravljanju otpada. Ovaj projekat nam je mnogo pomogao, s obzirom da podatke o upravljanju otpadom prikupljamo od 2006. godine. Tu su nedostajale neke karike u samom lancu izveštavanja. Uz projekat smo uspeli da uz nove podzakonske akte koje smo doneli i nove obrasce, prikupimo i podatke koji su nam do sada nedostajali, kako bi smo adekvatno pratili sve tokove otpada.“ izjavila je Ljiljana Đorđević, samostalni savetnik Agencije za zaštitu životne sredine R. Srbije

Privredna komora Srbije stavila je u fokus svojih aktivnosti privrednike kojima je neophodno olakšati predstojeću tranziciju kompletne zakonske regulative iz ove oblasti, a koja je u vezi sa pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji.

„S obzirom da je upravljanje otpadom jedno od najsloženijih podpoglavlja u okviru poglavlja 27 koje se tiču zaštite životne sredine očekuju se u narednih 10 godina i ozbiljne investicije u ovoj oblast. Stoga Privredna komora Srbije u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine organizuje obuke privrednika, koji su često suočeni sa problemima nedostatka resursa kada podnose izveštaje. Inače privrednici imaju direktnu komunikaciju sa Agencijom ali ovakvi događaji, poput današnjeg, treba da im pomognu da te probleme prevaziđu i da izveštavanje protekne mnogo lakše.“ rekao je mr Dušan Stokić, direktor Centra za zaštitu životne sredine PKS  

Pored predstavljanja dosadašnjih rezultata projekta, prisutnima su prikazana softverska rešenja o obavezama izveštavanja koja će biti dostupna preduzećima u Srbiji,  kao i odgovarajuće zakonska regulativa koja se odnosi na praćenje tokova otpada u našoj zemlji.  

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije