RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Dva slučaja tuberkuloze od početka godine u SBO

Karolina Bašić | 12. septembar 2017. | 15:52 | Zdravstvo

Dva slučaja tuberkuloze od početka godine u SBO

Nedelja borbe protiv tuberkuloze obeležava se svake treće nedelje u septembru. U Severnobačkom okrugu, od početka godine, zabeležena su dva slučaja oboljevanja od ove zarazne bolesti.

Tuberkuloza je zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem odnosno kašljanjem i iskašljavanjem bacila u sredinu u kojoj pacijent boravi. Infekcija je prilično zarazna mada ne mora da znači da će svako ko je bio u kontaktu sa obolelim i oboleti. Iako simptomi nisu tipični kada se pojave, najčešće se prepoznaju po kontinuitetu kašljanja, gubitku telesne težine, umoru, preznojavanju, gubitku apetita, povišenoj temperaturi i iskašljavanju krvi. Ipak, današnje mere prevencije kao što je be-se-že vakcina, koju novorođenčad primaju u prvim danima života, higijensko-dijetetske mere, uredan život, dovoljno sna, normalna ishrana, izbegavanje alkohola i duvana, smanjuju broj obolelih od ove bolesti.

„U Severnobačkom okrugu, prema podacima za Suboticu i Bačku Topolu, kojima raspolažemo, mogu da kažem da je trend oboljevanja od tuberkuloze veoma povoljan. Mi smo ove godine imali svega dva obolela, od toga je jedan muškarac u dobi od 60 godina i on je bio pozitivan na bacil tuberkuloze, i jedna žena od 80 godina koje je preminula u toku lečenja u subotičkoj bolnici. U odnosu na 2016. kada je bilo šest obolelih od tuberkuloze, 2015. registrovano je devet, 2014. zabeleženo je šest slučajeva, a 2012. godine 14 obolelih, možemo biti zadovoljni kako se situacija sa tuberkulozom odvija,“ ističe dr Olga Markov, pneumoftiziolog u Dispanzeru za plućne bolesti i tuberkulozu.

Iako je tuberkuloza karakteristična za 18. i 19. vek, njena pojava danas vezuje se za migracije stanovništva.

„Najčešći uzroci zbog čega se ona i danas pojavljuje su migracije stanovništva. Kada je organizam premoren, kada je čovek neuhranjen, kada je izložen vremenskim nepogodama, nema dovoljno sna i bez dobrog smeštaja, ti ljudi veoma često oboljevaju od tuberkuloze i oni su potencijalni rezervoari zaraze“, dodaje dr Markov.

Ipak, važno je naglasiti da je ova bolest, koja je nekada bila smrtonosna, danas izlečiva. Lečenje tuberkuloze traje šest meseci, redovnim svakodnevnim uzimanjem antituberkulotskih lekova. U odnosu na ostale bolesti pluća, koje takođe iziskuju  hroničnu terapiju, ovo lečenje je jednostavno i bezbedno.  

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije