RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Iran - dobra prilika za privredu grada, regiona, države

Bojan Nikolić | 3. mart 2016. | 14:44 | Privreda

Iran - dobra prilika za privredu grada, regiona, države

Ambasador Islamske Republike Iran Majid Fahin Pour, posetio je danas Suboticu gde je razgovarao sa predstavnicima gradske uprave, Regionalne privredne komore i rukovodstvom ATB Severa.

Saradnja Srbije i Irana datira još iz vremena Jugoslavije, i nastavljena je i  tokom kriznih godina. Posetom iranskog ambasadora najavljeno je proširivanje postojeće saradnje u oblastima industrije, poljoprivrede i turizma.

Slobodan Vojinović, predsednik RPK Subotica: „Zemlja koja ima 80 miliona stanovnika i koja se graniči sa 19 država i u centru je tržišta od 400 miliona stanovnika, ne može biti idealniji partner Srbiji. Mi smo održavali sa njima odnose kada to niko nije smeo. Oni sada prolaze faze kroz koje smo mi prošli. Danas u delu turizma , trgovine, poljoprivrede postoje izuzetni potencijali koje ne smemo propustiti, pogotovo zbog dobrih odnosa iz starih vremena. Dakle potencijal je izuzetno veliki i mislim da je sada posle ukidanja sankcija ozbiljna priča na privrednicima.“

ATB Sever je pre više od 35 godina započeo saradnju sa Iranom, plasirajući svoje proizvode na tržište ove azijske države. Tokom godina tranzicije i sankcija u obe države, Sever je nastavio saradnju sa Iranom, a današnjom posetom ambasadora Poura, očekuje se da će  postojeća privredna saradnja od nekoliko miliona dolara biti i uvećana.

Majid Fahin Pour, Ambasador Irana: „Kompanija ATB Sever ima iz davne prošlosti veoma dobru saradnju sa Iranom , veoma je sposobna kompanija sa visokom tehnologijom i ima mogućnost da sarađuje sa Iranom u svim oblastima u kojima su oni aktivni i ambasada Irana će u tome imati veliku ulogu.“

Kompanija ATB Sever proizvodi širok spektar motora za sve vidove industrije po međunarodnim standardima. Zaposleni u ATB Severu, njih oko 415 trenutno proizvodi nisko i visoko naponske motore, sinhrone mašine i generatore, a zahvaljujući svom znanju i dugogodišnjem iskustvu vrše usluge inžinjeringa u energetici i rudarstvu, kao i servis i održavanje motora sopstvene proizvodnje širom sveta. Odnos cena – kvalitet koji se vezuje za proizvode ATB Severa najbolja je preporuka za iransko tržište koje se polako otvara prema svetu nakon što su u januaru ukinute međunarodne sankcije.

Milorad Vasić, generalni direktor ATB Sever Subotica: „Mi smo sa Iranom pokrenuli prošle godine saradnju. Ja sam član Srpsko-Iranske privredne komore i to je prvi put krenulo prošle godine kada smo posetili Iran sa članom pomenute komore i videli smo da imamo mnogo više mogućnosti, pogotovo sada kada je Iran izašao iz embarga i sa ovim pozivom Iranske saradnje želimo da inteviziramo saradnju i da vidimo sve više mogućnosti na više predela i da saradnjom otvorimo mogućnosti boljeg poslovanja.“

Privrednici iz našeg grada, regiona i države imaće mogućnost da se probiju na tržište od preko 80 miliona ljudi,  zahvaljujući ranijim dobrim odnosima dve države, što bi u daljoj perspektivi donelo privredni rast i otvaranje novih radnih mesta.

Ostale vesti iz ove kategorije