RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Turizam

Prvi „Vinski maraton“ u subotu na Paliću

Bojan Nikolić | 20. septembar 2017. | 13:30 | Turizam

Prvi „Vinski maraton“ u subotu na Paliću

Jedinstvena sportsko-turistička manifestacija „Vinski maraton“ održaće se u subotu po prvi put na Paliću. Događaj je zamišljen po uzoru na  popularne maratone iz brojnih vinskih regija širom sveta, koji svake godine privuku veliki broj zaljubljenika u prirodu, trčanje, vino i druženje.

Palić je jedna od najrazvijenijih vinskih regija u našoj zemlji sa brojnim vinarijama, koje nude jedinstveni ukus vina sa peska i brojne gastronomske užitke. Prepoznavši tradiciju i kvalitet u proizvodnji vina, Udruženje „Vinski maraton“ u saradnji sa preduzećem Park Palić, organizuje prvi maraton božanskog pića koji će brojati preko hiljadu učesnika iz naše zemlje i inostranstva. Učesnici će biti u prilici da na trasi kojom budu trčali,  degustiraju  lokalna vina iz vinarija Tonković, Vinski dvori, Petra, Maurer i Zvonko Bogdan.

„Ovo nije samo maratonska trka, ovo je pre svega manifestacija koja je pre svega zabavnog-karnevalskog karaktera. Ljudi trče i na okretnim stanicama pored vode i voća degustiraju lokalna vina iz vinarija kroz čije su vinograde protrčali. Druga specifičnost je karnevalski duh, jer trkači ukoliko žele mogu na start da izađu maskirani, i mi ćemo ove godine kao i svake naredne godine kada budemo organizovali ovaj maraton, a planiramo da to postane tradicija, nagrađivati najmaštovitije i najorginalnije kostime.“ rekla je Jelena Inđić Kulašević, Udruženje Vinski maraton

Pored glavne trke u dužini od 21,1 km koja će prolaziti kroz vinograde, pored vinarija, salaša i slikovitih predela Palića, održaće se i besplatna trka uživanja u dužini od 6km. U obe trke rezultat je  u drugom planu, a takmičarima koji se nađu na startu predstoji dobra zabava i uživanje u krajoliku. Start i cilj trke je u 10.30 ispred Velike terase a završetak je u 14.30.

„Trčanje nikad nije bilo zabavnije, i to je jedan od motoa ove trke i ja to zaista mogu potvrditi jer sam naišao na izuzetno pozitivnu atmosferu. Kao trkač koji se više od 15 godina bavi trčanjem, moram priznati da svaki put kada idem na trku, u meni postoji neko očekivanje da se što bolji rezultat tog momenta istrči. Tog pritiska ovde konkretno nema, nisam ga osetio. Ovde su se trkači prijavljivali samo sa jednim jedinim ciljem, a to je da se fino zabave na toj trci.“ objašnjava Sebastian Ludaić, sportski direktor maratona

Pored trke i degustacije vina, organizatori su obezbedili i bogat zabavni program na Paliću. Učestvovaće mladi džezeri iz Subotice, grupa „Iz principa“, bend koji izvodi kompozicije Bitlsa „The Bestbeat“,  zatim grupa „Fish in oil“ i  čuveni rege „Del Arno Band“.

Zbog održavanja maratona pojedine ulice na Paliću biće na kratko zatvorene, a jedino će Ludaška i Barska biti zatvorene  od početka do kraja trke.

 

Ostale vesti iz ove kategorije