RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Biti mlad i biti LGBT

Marijana Tolimir | 21. septembar 2017. | 14:21 | Društvo

Biti mlad i biti LGBT

Politehnička škola bila je domaćin okruglog stola pod nazivom „Gledamo, da li vidimo? LGBT mladi i zlostavljanje u školama,“ u kom su učestvovali predstavnici institucija koje su potpisnici Memoranduma o saradnji sa Lokalnom mrežom za prevenciju  diskriminacije i podršku LGBT osobama.

Gledamo, da li vidimo? - pisalo je danas na vratima Politehničke škole. Velentina i Ena, učenice trećeg razreda ove škole, u svom okruženju poznaju nekoliko LGBT osoba. Kažu, i same su prisustvovale diskriminaciji svojih vršnjaka, samo zato što su drugačije seksualne orijentacije. Da treba nešto promeniti u svesti ljudi, i da svako ima pravo na slobodan izbor partnera, saglasne su ove dve srednjoškolke.

„Ljudi bi trebalo da shvate da svako ima pravo da voli onog koga želi i onog ko mu se sviđa. Da ne bi trebalo da budu diskriminisani jer vole nekoga ko je drugačiji, ali i da imaju pravo da šetaju ulicom i da se drže za ruke dve devojke i dva momka i da to bude najnormalnija situacija, i da ih niko ne gleda popreko, niti omalovažava zbog toga, rečima ili čak fizički,“ smatra Valentina.

„Imamo dva druga koji su u vezi. Jedno društvo ih je fizički napalo kada su prolazili. Ne razumem zašto neko ne može da šeta slobodno ako mu se sviđa neko istog pola,“ dodaje Ena.

Prema istraživanju  organizacije Labris, čak 80 odsto srednjoškolaca podržava diskriminaciju nad osobama drugačije seksualne orijentacije. Upravo zbog toga je neophodno menjati svest mladih - to što je neko LGBT, ne sme da bude razlog da bude izopšten ili čak zlostavljan, navodi Jelena Dubovi, koordinatorka Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama.

„Kada pričamo o konkretnim koracima, neophodna je edukacija mladih ljudi, da već od ranih godina shvate značaj poštovanja različitosti, prihvatanja različitosti i kako drugačija seksualna orijentacija nije, i ne sme da bude razlog nasilja, razlog mržnje i razlog diskriminacije u širem smislu,“ napominje Dubovi.

U Subotici je 27. februara ove godine potpisan Memorandum o o osnivanju Lokalne mreže za prevenciju  diskriminacije i podršku LGBT osobama, koja je povezala relevantne institucije- od Tužilaštva, Centra za socijalni rad, zdravstvenih ustanova pa do srednjih škola. Ova mreža je od tada na raspolaganju svim pripadnicima LGBT populacije.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije