RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Učenici O.Š. "Sveti Sava" - konzervirali jezike

Bojan Nikolić | 25. septembar 2017. | 12:41 | Društvo

Učenici O.Š. "Sveti Sava" -  konzervirali jezike

Sve zemlje Starog kontinenta danas obeležavaju Dan evropskih jezika, koji je ustanovljen na inicijativu Saveta Evrope u Strazburu 26. septembra 2001. godine. Ovaj dan  obeležava se i u našem gradu, a najzanimljivije je bilo u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, gde su đaci „konzervirali jezike“.

Subotica je poznata po svojoj multijezičnosti . U službenoj upotrebi su tri jezika, ali neretko na ulici možemo čuti i druge jezike koji se svakodnevno upotrebljavaju u međusobnoj komunikaciji. U školama se nastava održava na srpskom, mađarskom, hrvatskom i bunjevačkom jeziku, a  dopunski se uče strani jezici poput engleskog, nemačkog, španskog i italijanskog. Povodom obeležavanja Dana evropskih jezika, u O.Š. „Sveti Sava“ osmislili su zanimljivu nastavu koja spaja učenje jezika i tradiciju pripreme zimnice, kako bi đacima pokazali da su poslovi i zanati bez obzira na jezičku različitost – isti. Učenici su tako uz pomoć svojih baka koje tradicionalno spremaju zimnicu, „konzervirali jezike“, usput učeći nove strane reči ali i način pripreme povrća za zimske dane.

„Danas ćemo izimitirati pravljenje zimnice, jer naravno u ovim uslovima nemamo sve potrebno za konačni proizvod, ali ćemo na španskom, italijanskom, mađarskom i bunjevačkom podeliti priču o duncanju, pa ćemo videti koliko tu ima sličnosti, koliko razlika, koliko je zapravo neki postupak koji mi radimo ovde u Aleksandrovu jednako zanimljiv u Španiji, ili nekome u Toskani u Italiji. Ljudi su ustvari bez obzira na jezik kojim pričaju isti u skladu sa potrebama i željama da se nešto što je iskustvo prenese sa generacije na generaciju.“ rekla je, Milanka Stankić, nastavnik srpskog jezika u OŠ „Sveti Sava“

U Evropi postoji više od 220 autohtonih jezika, što je blizu tri odsto od ukupnog broja jezika na svetu. Dan evropskih jezika ustanovljen  sa ciljem promocije jezika, jezičke kulture i kulturne različitosti, kao i ukazivanja na važnost učenja maternjeg i stranog jezika tokom života.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije