RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Nova peć za buduće pekare

Karolina Bašić | 25. septembar 2017. | 14:43 | Društvo

Nova peć za buduće pekare

Hemijsko-tehnološka škola je u novu školsku godinu ušla sa novom etažnom peći u svojoj pekarskoj radionici. Reč je o donaciji  Mađarske banke, vredne 6.000 evra, koja je realizovana  posredstvom Mađarskog nacionalnog saveta. Osim toga, društveno odgovorne kompanije našeg grada, dodelile su pet stipendija učenicima koji se školuju za pekare.

Pekarska radionica Hemijsko-tehnološke škole, i inače dobro opremljena, od ove školske godine je bogatija za još jednu mašinu – etažnu peć. Peć na električni pogon ima tri odvojene etaže sa mogućnošću odvojenog pečenja, u punoj je funkciji i olakšava rad učenicima prilikom praktične nastave.

„Pekarska radionica je dobro opremljena i ovde deca proizvode peciva. Oni su direktno uključeni u proces rada i samim tim, smatram da su, za ovo zanimanje, koje je deficitarno, učenici dovoljno obučeni kada završe školu,“ objašnjava Danijela Mutabdžija, profesorica stručnih predmeta na proizodnji i preradi hrane.

Za pekarski zanat, već treću godinu školuje se Dejan Lebović, a u pekarskoj radionici, na praktičnoj nastavi, nađe se dva puta nedeljno, kada rado priprema peciva za drugare iz svoje, ali i Politehničke škole.

„Meni se sviđa praksa, jer volim pekarski zanat, zbog čega sam ga i upisao, naravno. Svačije prakse su drugačije, ali ja sam ovo izabrao zato što mi je bila želja“, kaže Dejan Lebović, učenik III razreda - pekarski zanat.  

Da bi zainteresovali buduće srednjoškolce za pekarski zanat, pojedina subotička preduzeća su odlučila da stipendiraju petoro učenika na ovom obrazovnom profilu. Inače, neki od učenika koji se školuju za pekare su dobili i gradske stipendije, koje se dodeljuju za deficitarna zanimanja.

„Učenici na prvom mestu stiču uvid da su značajni za subotičku privredu i da imaju kasnije priliku da se zaposle. Nakon završetka školovanja u našoj školi, možemo da kažemo da su oni konkurentni na tržištu rada u Subotici“, dodaje Vanja Mihajlović, školski pedagog.

 U  školskoj 2017/2018, na ovom smeru popunjena su sva predviđena mesta, što znači da će subotičko tržište za tri godine dobiti 15 novih pekara.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije