RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Obeležen Svetski dan srca

Marijana Tolimir | 28. septembar 2017. | 13:21 | Zdravstvo

Obeležen Svetski dan srca

Zdravstvenom akcijom na trgu, u našem gradu je po prvi put obeležen Svetski dan srca pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Udruženja kardiologa Srbije i Srpske akademije nauka i umetnosti. Subotica se zajedno sa 20 gradova pridružila akciji, kako bi se podigla svest o merama prevencije kardiovaskularnih bolesti. 

Da brinu o zravlju srca, pokazali su Subotičani koje smo zatekli u redu na preventivnoj akciji subotičke Bolnice. Merenje krvnog pritiska, saveti lekara o zdravim životnim navikama, kao i EKG – sve je to bilo deo obeležavanja Svetskog dana srca.

Glavne pretnje zdravlju srca su faktori rizika – oni na koje ne možemo delovati, poput starosti, pola ili istorija ovih bolesti u porodici. Međutim, oni faktori rizika na koje možemo delovati, stavljeni su u fokus Svetskog dana srca, a to su naše loše navike – pušenje, gojaznost, dijabetes i hipertenzija, objašnjavaju kardiolozi.

Prema rečima direktora Opšte bolnice, dr Slobodana Puškara, kardiologija je ove godine doživela velik napredak – smanjene su liste čekanja, pa se tako za holter EKG gotovo više uopšte ne čeka, dok se za holter arterijskog pritiska čeka do mesec dana, što omogućava da se bolest otkrije na početku i leči na vreme.  Svakako najznačajni pomak u lečenju kardiovaskularnih oboljenja, jeste najsavremenija angio-sala koja je počela sa radom pre dve nedelje.

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok smrtnosti u svetu i u Srbiji, a prema mišljenju kardiologa, Vojvođani su naročito ugroženi zbog načina života, pre svega navika u ishrani.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije