RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Bajmočani traže uklanjanje divlje deponije

Marijana Tolimir | 28. septembar 2017. | 13:32 | Društvo

Bajmočani traže uklanjanje divlje deponije

Divlja deponija u Bajmoku našla se u centru pažnje kada se u letnjim mesecima zapalila i tinjala gotovo mesec dana. Građani koji tamo stanuju, tada su se obratili javnosti, apelujući da se problem sanira. Proverili smo kakva je situacija danas, i da li se nazire rešenje za ovaj dugogodišnji problem.

Na svega stotinu metara od kuće Vojislava Večerinovića nalazi se bajmočka divlja deponija. Paljevina i smrad sa ovog nelegalnog odlagališta smeća 25 godina ga je trovala, koliko ovde stanuje. Sada je, dodaje, deponija zatvorena, što je, smatra, za početak pozitivan pomak.

„Nagutali smo se dima i otrova toliko da se više nije moglo izdržati. To je gorelo i dan i noć. Niko o ovoj deponiji nije vodio računa, ni Bajmok, ni Subotica, niko. Ne znam kako je došlo do toga da se odjednom zatvori, ali je to pametno,“ kaže revoltirani Bajmočanin.

I dok je za Vojislava i njegove komšije gomila smeća – divlja deponija, za Zakon o upravljanju otpadom – nije. Prema slovu ovog Zakona, divlja deponija je samo javna površina na koju se nekontrolisano odlaže otpad i koju lokalna samouprava ima obavezu da raščišćava. Ipak, to ne važi za privatnu parcelu, kakva je upravo u Bajmoku. Međutim, Grad je nakon požara preduzeo niz mera iz svoje nadležnosti, kako bi se sprečilo dalje zagađenje ovog naselja.

„Kada govorimo o Bajmoku, dosta toga je urađeno u proteklih par meseci. Pre svega, uvedeno je organizovano sakupljnje i odvoženje smeća na teritoriji Bajmoka. Od prvog avgusta tu delatnost obavlja JKP Čistoća i zelenilo. Organizovano sakupljnje je jedna od najbitnijih mera u prevenciji nastajanja divljih deponija. Takođe, pojačan je inspekcijski nadzor, kako bi se sprečilo dalje nastajanje i nekontrolisano odlaganje smeća na predmetnoj lokaciji i njenoj okolini. Važno je i to što sve ono što je u nadležnosti lokalne samouprave, svo ono smeće koje se nalazilo na javnim površinama, sada je sanirano,“ objašnjava Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj u gradskoj upravi Subotica.

I zaista, Bajmočani potvrđuju da je situacija sada bolja nego letos. Ne primećuju više građane da tamo bacaju smeće.  Međutim, deponija je i dalje tu, gde se i nalazila. Zato se Vojislav i njegove komšije sada pitaju:  Ko će i kada ukloniti veliko ruglo iz Bajmoka?

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije