RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Privrednici traže smanjenje doprinosa i brže rešavanje stečaja

Bojan Nikolić | 28. septembar 2017. | 15:05 | Privreda

Privrednici traže smanjenje doprinosa i brže rešavanje stečaja

Parlament privrednika Regionalne privredne komore, održao je danas drugu sednicu. Na dnevnom redu su bili, između ostalog, rezultati poslovanja privrede regiona za prvih šest meseci tekuće godine.

Sednicu je  obeležila  burna rasprava o rezultatima poslovanja privrede regiona za prvu polovinu 2017. godine,  o realizaciji finansijskog plana za isti period a posebno za pregled stanja aktivnih stečajnih postupaka.

Rezultati privrede regiona od januara do juna izdvajaju region Severnobačkog okruga u odnosu na ostatak Srbije, po rezultatima. U prometu robe sa inostranstvom beleži se suficit, izvezli smo robu u vrednosti od oko 500 miliona dolara, a uvezli oko 460 miliona. Najveći partner privrede regiona i dalje je Nemačka sa oko 40% učešća, dok prostora za napredak postoji sa Rusijom, koja je zastupljena sa manje od 5%.

„Bitno je da taj trend odnosa sa EU počeo da raste i da broj država sa kojima posluje naša privreda sada iznosi čak 96.“ rekao je Slobodan Vojinović, v.d. predsednika PKS-RPK Severnobačkog okruga

Najviše rasprave bilo je oko aktivnih stečajnih postupaka u regionu i  o predlozima za bržu realizaciju stečajnih postupaka. Trenutno su u našem regionu 83 stečaja  nerešena, od kojih neki traju i duže od 15 godina, što predstavlja veliki problem za poslovanje mnogih privrednika. Stoga će se o ovom pitanju održati posebna sednica u narednih 20 dana, kako bi se uputio zahtev za promenu aktuelnog Zakona.

„Ovo pitanje je problem čitave srpske privrede, a samim tim problem i našeg regiona. U tom problemu su radnici, država, vlasnici kapitala, poverioci. Svi zajedno trpe velike probleme, jer su stečajevi dugi, traju po više godina  iz samo njima znanih razloga. Ranije usvojeni Zakon je prevazišao potrebe privrede i uz sadašnju situaciju moramo ga što pre menjati.“  istakao je Mitar Nikolić, predsednik skupštine PKS-RPK Severnobačkog okruga

Privrednici i delegati su na današnjem zasedanju zatražili pokretanje inicijative za značajno smanjenje poreza i doprinosa na zarade, dobit i dobit korporacija. Predlog će biti izrađen i upućen nadležnim državnim institucijama sa ciljem povećanja plata u privatnom sektoru i sprečavanju odliva radne snage u zemlje Evropske unije.

„Pošto zapadni i domaći investitori smatraju da imamo visoke poreze, to moramo menjati. Domaći radnici su nezadovoljni i oni odlaze da rade u zemlje EU, radna snaga ne može da opstaje ovde, ne može da živi.“ objašnjava Mitar Nikolić, predsednik skupštine PKS-RPK Severnobačkog okruga

Privrednici navode da je aktuelna situacija kritična, kao i da su strani investitori sa dužom istorijom poslovanja u našoj zemlji počeli da ukazuju na problem sa visokim porezima i doprinosima, ali i nedostatak radne snage. U slučaju da ne dođe do poboljšanja stanja u privredi, posledica će biti novi talas odlaska radnika van zemlje.

 

 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije