RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Obeležen Međunarodni dan starih

Bojan Nikolić | 28. septembar 2017. | 15:11 | Društvo

Obeležen Međunarodni dan starih

Naši najstariji sugrađani  u nedelju proslavljaju Međunarodni dan starijih osoba, koji se od 1991. godine obeležava svakog prvog dana oktobra, na osnovu Rezolucije  Generalna skupštine Ujedinjenih nacija, u kojoj je naglašeno   prilagođavanje društva potrebama i sposobnostima stanovnika koji se nalaze u trećoj životnoj dobi.

Subotica je danas obeležila Međunarodni dan starijih osoba,  prigodnim programom u centru grada, koji su pripremili korisnici Gerontološkog centra. Iako  u poznom životnom dobu, naši sugrađani se sa osmehom nose sa svim problemima koje ono nosi. Jedino bi, ističu, voleli kada bi im penzije bile veće.

Lokalna samouprava izdvaja znatna budžetska sredstva za pomoć starijim sugrađanima. Za ovu godinu opredeljeno je ukupno 42 miliona dinara za finansiranje projekata i programa Gerontološkog centra, Karitasa, Kola srpskih sestara i Gradskog udruženja penzionera.

„To su izdvajanja što se tiče lokalne samouprave, ali je važno napomenuti da smo ostali na visokom nivou finansiranja. Ono što nam predstoji  je izdrada plana javnog zdravlja, zdravstvenog profila grada kao u uvod, gde ćemo uključiti savet za zdravlje grada, i različite radne grupe koje će raditi na izradi dokumenta, koji će biti značajan strateški dokument za naš grad.“ rekao je Ilija Đukanović, član GV za oblast socijalne zaštite i zdravstva

Manifestaciji obeležavanja Međunarodnog dana starih, priključili su se predstavnici Crvenog krsta, Apoteke Subotica, Doma zdravlja i Karitasa. Najstariji sugrađani su dobili neophodne zdravstvene savete i besplatne preventivne preglede.

„Misija Karitasa je da pomogne ljudima kojima je to potrebno. Mi to radimo tokom čitave godine na terenu, i to nije tako vidljivo. U Subotici imamo 105 korisnika, a posedujemo službu u Kanjiži, Senti i Malom Iđošu.“ objašnjava  Gabor Ric, direktor Karitas Subotica

Srbija je jedna od najstarijih zemalja u Evropi i u svetu. Preko 1,2 miliona stanovnika starije je od 65 godina,  što čini više od 17 odsto  ukupne populacije. Naš grad nije izuzetak  i prema procenama jedna četvrtina Subotičana ima preko 65 godina.

 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije