RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Evidencija javne svojine iz vazduha

Bojan Nikolić | 6. oktobar 2017. | 13:35 | Društvo

Evidencija javne svojine iz vazduha

Podrška unapređenju evidencije o javnoj svojini, bila je tema  današnje prezentacije u prostorijama Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga. Prezentacija je održana sa ciljem da se lokalne samouprave iz regiona severne i zapadne Bačke kao i severnog Banata upoznaju sa pitanjima evidencije javne imovine kao i sa njenim upravljanjem.

Projekti koje će lokalne samouprave podnositi, odnosiće se na detaljnu evidenciju i analizu stanja javne svojine. Kroz prethodne projekte, testirane su različite mogućnosti za pravljenje detaljne evidencije stanja javne svojine i koncept koji je iz toga proistekao, zasniva se na snimanju iz vazduha, odnosno upotrebu aviona sa senzorima za trodimenzionalno snimanje. Dobijeni snimci biće upoređeni sa postojećim evidencijama iz katastra, kako bi se utvrdilo realno stanje, a u ceo posao biće uključene i terenske ekipe iz lokalnih samouprava za obezbeđivanje detaljnijih informacija.

„Na osnovu svih tih podataka, kasnije se kreiran moderan informacioni sistem baziran na digitalnim mapama i avio snimcima, koji daju mogućnost da se efikasno i kvalitetno upravlja sa tom javnom svojinom,  počevši od nekretnina do zemljišta koji je veoma bitan resurs i koji sa pravilnim upravljanjem donosi lokalnim samoupravama prihode. Podaci iz tog sistema se prenose na republički nivo, gde Direkcija za državnu svojinu već od ranije ima sve te podatke. Već dugo se radi na evidenciji državne odnosno javne svojine, a ovo je samo još jedan korak da se kroz program Exchange 5 sve to skupa unapredi i da se podaci o javnoj svojini potpuno iščiste i da se zna šta je javna svojina.“ objašnjava  Vladimir Vasiljev, direktor kompanije Geoinfo Beograd

Projekat  EXCHANGE 5, realizuje se uz pomoć fondova Evropske unije i Ministarstva finansija Republike Srbije, odakle je obezbeđeno 3,3 miliona evra za podnosioce projekata. Najmanje dve lokalne samouprave mogu aplicirati sa svojim projektima, od kojih će jedna biti vodeći aplikant, a iz budžeta programa po projektu obezbeđeno je između 120.000 i 200.000 evra. Rok za prijavu koncepta projekta je 20. oktobar.

 

 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije