RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Obeležen dan oslobođenja grada, ambasadoru Čepurinu uručena plaketa

Bojan Nikolić | 9. oktobar 2017. | 14:23 | Društvo

Obeležen dan oslobođenja grada, ambasadoru Čepurinu uručena plaketa

Dan oslobođenja Subotice, obeležen je danas svečanom sednicom u Gradskoj kući uz prisustvo ambasadora Ruske federacije Aleksandra Vasiljeviča Čepurina, kome je tom prilikom uručena svečana plaketa. Po okončanju sednice, na Trgu žrtava fašizma položeni su venci na spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora.

Deseti dan oktobra 1944. godine ostaće upisan u istoriju Subotice kao dan oslobođenja, kada su jedinice subotičkog narodnooslobodilačkog pokreta na čelu sa Jovanom Mikićem Spartakom, izvojevale pobedu u sukobu sa nacističkim jedinicama. Događaj od pre sedam decenija, zauvek je utkan u bogatu istoriju grada i obavezuje nas  građane Subotice,  da ga se prisećamo i svečano obeležavamo.

„Poštujući herojsku borbu rodoljuba i antifašista, čiji su najviši ideali bili sloboda i ravnopravnost među narodima, njihovo pravo da budu svoji na svome, naša zajednička obaveza je obeležavanje  10. oktobra, da čuvamo uspomenu na značaj pobede nad fašizmom i nacizmom. Večno sećanje i duboko i iskreno poštovanje, najmanje je što smo dužni žrtvama, koji su u temelje naše slobode ugradili svoje živote, ali i prema generacijama koje dolaze, kojima moramo da ostavimo slobodnu, razvijenu, stabilnu, prosperitetnu Srbiju.“ rekao je Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice

Jedinice Crvene armije, dale su svoj doprinos prilikom oslobađanja grada ali i cele zemlje od nacističkog agresora. Kako svi ti borci i njihove žrtve ne bi pale u zaborav, svake godine na svečanosti povodom dana oslobođenja grada, predstavnici ambasada Ukrajine, Belorusije i Rusije polažu vence na spomenik palim borcima. Ove godine, ta čast pripala je ambasadoru Rusije u Srbiji, ekselenciji Čepurinu, koji je prilikom obraćanja istakao da odnosi dveju zemalja nikad nisu bili bolji i da svuda oseća međusobnu povezanost srpskog i ruskog naroda.

„Mi smo zainteresovani da Srbija bude jaka, silna, nezavisna, suverena, to je osnova naših odnosa zato što imamo iste interese i ne moramo ništa novo da izmišljamo. To radimo zato što su u praksi problemi poput Kosova i Metohije i drugih u suštini zajednički problemi. Ja mislim da naše zemlje očekuje dobra budućnost i da naša saradnja može biti korisna za razvoj zemlje, regiona i gradove.“ izjavio je Aleksandar Vasiljevič Čepurin, ambasador Rusije

Svečanoj sednici, pored ambasadora i predstavnika ambasada, prisustvovali su predsednik pokrajinskog  i gradskog SUBNOR-a, članovi pokrajinske vlasti i lokalne samouprave, predstavnici  verskih zajednica,  i brojnih udruženja. Nakon, sednice, oni su položili vence na spomenik  na Trgu žrtava fašizma.

Ostale vesti iz ove kategorije