RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Raste broj organskih proizvođača

Marijana Tolimir | 10. oktobar 2017. | 13:01 | Poljoprivreda

Raste broj organskih proizvođača

Broj proizvođača koji se bave organskom proizvodnjom u Srbiji konstantno raste – trenutno ih ima preko 2.000, što je još uvek nedovoljno jer čini svega 0,41 odsto od ukupne poljoprivredne proizvodnje, rečeno je na otvaranju 13. po redu Biofesta u Subotici.

Da bavljenje organskom proizvodnjom nije ni malo lako, niti da zarada dolazi preko noći, svedoči Nurdin Mujkanović, ovogodišnji dobitnik priznanja Bioproizvođač godine. Na imanju na Fruškoj gori već deset godina uzgaja orahe i kajsije na površini od 1,5 hektar.  Međutim, kaže, ni jedne godine nije imao pun rod. Kad podvuče crtu, dodaje Nurdin, teško da se može živeti od malog organskog voćnjaka poput njegovog.

Ipak, broj proizvođača koji se bave organskom proizvodnjom kontinuirano raste iz godine u godinu, kaže Jelena Milić, samostalna savetnica za organsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede.

U nameri da se organiska proizvodnja unapredi, kako bi stanovništvo imalo pristup zdravoj hrani proizvedenoj u Srbiji, Pokrajina je raspisala konkurs za sufinansiranje ovog vida proizvodnje, navodi Marko Rovčanin, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Konkurs je otvoren do 24. novembra, a opredeljeno je 3 miliona dinara, pojašnjava Rovčanin.

13. Biofest ide u korak s vremenom, kažu organizatori, a  tema je IT sektor, organska vizija budućnosti.

Biofest će trajati do petka, a u holu Otvorenog univerziteta posetioci mogu da pogledaju izožbu organskih proizvoda. Nije izostala ni edukacija mladih, pa će tako osnovci ove godine pogledati eko film.

Ostale vesti iz ove kategorije