RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Učenici degustirali organsku hranu na Biofestu

Bojan Nikolić | 12. oktobar 2017. | 14:19 | Društvo

Učenici degustirali organsku hranu na Biofestu

Poslednjeg dana Biofesta održana je, sada već tradicionalna, Organik užina za srednjoškolce i osnovnoškolce.  Hranu od organskih proizvoda pripremili su učenici Hemijsko-tehnološke škole u okviru projektne nastave.

Učenice druge godine smera prehrambreni tehničar, za ovu priliku spremile su bogatu trpezu sa namirnicama organskog porekla. Na stolovima su se našle slane i slatke đakonije, a učenici su imali priliku da probaju jedinstvene ukuse u odnosu na svakodnevnu ishranu.

„Spremali smo sve organske proizvode, tu imamo proju, pločice sa ražanim brašnom, kolač sa bundevom... Postoji razlika u ukusu između organske i konvencionalne hrane, i meni je ukusnija konvencionalna hrana.“ izjavila je Ana Marija Krstin, učenica Hemijsko-tehnološke škole

Projektna nastava uvedena je u nastavne aktivnosti Hemijsko-tehnološke škole sa ciljem da učenici steknu znanja o određenoj grupi proizvoda, koji se prave za posebne potrošače. Zbog svoje specifičnosti, organska ishrana uvrštena je u ovaj vid nastave, kako bi se učenicima podigla svest o neophodnoj zdravoj ishrani i organskim proizvodima.

„To je osnovni akcenat ovakvih prezentacija i našeg rada, dakle da se deci prikaže da postoji mogućnost da se zdravo hrane. Nažalost današnje generacije su veoma osetljive, postoji dosta dece koji su osetljivi na mlečne belančevine i na gluten. Mi smo u školi napravili testenine bez glutena i testenine za dijabetičare, tako da naše učenike pokušavamo osposobiti i usmeriti ih na zdravu ishranu i da vode računa o svom zdravlju.“ objašnjava Đerđ Kelmenci, profesor u Hemijsko-tehnološkoj školi

Pet godina partnerske saradnje između srednjoškolske obrazovne ustanove i udruženja Terras, dovodi na Biofest veliki broj učenika koji imaju jedinstvenu priliku da se edukuju o organskoj proizvodnji. Danas je za učenike pored doručka priređeno i prikazivanje filma o mladima koji su kroz poslove u proizvodnji ogranske ishrane uspeli da se vrate prirodi i smanje vreme provedeno sa mobilnim telefonom u rukama.  

„Mi ćemo nastaviti saradnju sa Hemijsko-tehnološkom školom i nama je drago što sve više ima organskih proizvoda i slobodno možemo reći da je trpeza i degustacija Terrasa podmirena isključivo organskim proizvodima. Mladi su upravo ta najbolja ciljna grupa kojoj stvoriti svest o sopstvenom zdravlju ali i o životnoj sredini.“ rekla je Snježana Mitrović, udruženje Terras

Da li se organska ishrana i organska proizvodnja, za 13 godina koliko se Biofest organizuje,  pomakla sa početne pozicije i da li su građani Subotice, odnosno Srbije postali svesni njene prednosti u odnosu na konvencionalne namirnice, pitanje je koje se nameće?

„Mogu vam iskreno reći da smo mi donekle zadovoljni, a možda bi mogli reći da s obzirom na celu situaciju da možemo biti stvarno zadovoljni. Organska proizvodnja je prodrla u svaku poru života zahvaljujući medijima i nama u civilnom sektoru kroz različite vidove kampanje i saradnje.“ istakla je Snježana Mitrović, udruženje Terras

Potrošači u Srbiji željni su zaokreta u svojoj ishrani prema  mogućnostima koje imaju, i sve više se posvećuju svom zdravlju. Tržište beleži veći promet organskih proizvoda, ali i dalje postoji problem u domaćoj proizvodnji koja nije konkurentna sa cenama na domaćem tržištu u odnosu na uvoznu organsku hranu. Nastavak edukacije građana i učenika i dalje je u fokusu udruženja civilnog sektora, a sa druge strane neophodno je da država i resorno ministarstvo odlučnije stanu na stranu organskih proizvođača, kako bi naši proizvodi bili konkurentni na domaćem i stranom tržištu.  

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije