RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Učenici degustirali organsku hranu na Biofestu

Bojan Nikolić | 12. oktobar 2017. | 14:19 | Društvo

Učenici degustirali organsku hranu na Biofestu

Poslednjeg dana Biofesta održana je, sada već tradicionalna, Organik užina za srednjoškolce i osnovnoškolce.  Hranu od organskih proizvoda pripremili su učenici Hemijsko-tehnološke škole u okviru projektne nastave.

Učenice druge godine smera prehrambreni tehničar, za ovu priliku spremile su bogatu trpezu sa namirnicama organskog porekla. Na stolovima su se našle slane i slatke đakonije, a učenici su imali priliku da probaju jedinstvene ukuse u odnosu na svakodnevnu ishranu.

„Spremali smo sve organske proizvode, tu imamo proju, pločice sa ražanim brašnom, kolač sa bundevom... Postoji razlika u ukusu između organske i konvencionalne hrane, i meni je ukusnija konvencionalna hrana.“ izjavila je Ana Marija Krstin, učenica Hemijsko-tehnološke škole

Projektna nastava uvedena je u nastavne aktivnosti Hemijsko-tehnološke škole sa ciljem da učenici steknu znanja o određenoj grupi proizvoda, koji se prave za posebne potrošače. Zbog svoje specifičnosti, organska ishrana uvrštena je u ovaj vid nastave, kako bi se učenicima podigla svest o neophodnoj zdravoj ishrani i organskim proizvodima.

„To je osnovni akcenat ovakvih prezentacija i našeg rada, dakle da se deci prikaže da postoji mogućnost da se zdravo hrane. Nažalost današnje generacije su veoma osetljive, postoji dosta dece koji su osetljivi na mlečne belančevine i na gluten. Mi smo u školi napravili testenine bez glutena i testenine za dijabetičare, tako da naše učenike pokušavamo osposobiti i usmeriti ih na zdravu ishranu i da vode računa o svom zdravlju.“ objašnjava Đerđ Kelmenci, profesor u Hemijsko-tehnološkoj školi

Pet godina partnerske saradnje između srednjoškolske obrazovne ustanove i udruženja Terras, dovodi na Biofest veliki broj učenika koji imaju jedinstvenu priliku da se edukuju o organskoj proizvodnji. Danas je za učenike pored doručka priređeno i prikazivanje filma o mladima koji su kroz poslove u proizvodnji ogranske ishrane uspeli da se vrate prirodi i smanje vreme provedeno sa mobilnim telefonom u rukama.  

„Mi ćemo nastaviti saradnju sa Hemijsko-tehnološkom školom i nama je drago što sve više ima organskih proizvoda i slobodno možemo reći da je trpeza i degustacija Terrasa podmirena isključivo organskim proizvodima. Mladi su upravo ta najbolja ciljna grupa kojoj stvoriti svest o sopstvenom zdravlju ali i o životnoj sredini.“ rekla je Snježana Mitrović, udruženje Terras

Da li se organska ishrana i organska proizvodnja, za 13 godina koliko se Biofest organizuje,  pomakla sa početne pozicije i da li su građani Subotice, odnosno Srbije postali svesni njene prednosti u odnosu na konvencionalne namirnice, pitanje je koje se nameće?

„Mogu vam iskreno reći da smo mi donekle zadovoljni, a možda bi mogli reći da s obzirom na celu situaciju da možemo biti stvarno zadovoljni. Organska proizvodnja je prodrla u svaku poru života zahvaljujući medijima i nama u civilnom sektoru kroz različite vidove kampanje i saradnje.“ istakla je Snježana Mitrović, udruženje Terras

Potrošači u Srbiji željni su zaokreta u svojoj ishrani prema  mogućnostima koje imaju, i sve više se posvećuju svom zdravlju. Tržište beleži veći promet organskih proizvoda, ali i dalje postoji problem u domaćoj proizvodnji koja nije konkurentna sa cenama na domaćem tržištu u odnosu na uvoznu organsku hranu. Nastavak edukacije građana i učenika i dalje je u fokusu udruženja civilnog sektora, a sa druge strane neophodno je da država i resorno ministarstvo odlučnije stanu na stranu organskih proizvođača, kako bi naši proizvodi bili konkurentni na domaćem i stranom tržištu.  

Ostale vesti iz ove kategorije