RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

IPA projekti osnažuju organsku proizvodnju u Srbiji

Bojan Nikolić | 17. oktobar 2017. | 13:43 | Poljoprivreda

IPA projekti osnažuju organsku proizvodnju u Srbiji

Panel diskusija na temu „Doprinos međunarodnih projekata na razvoj organske proizvodnje u regionu – uspostavljanje Organskog mosta“, održana je na prošlonedeljnom Međunarodnom festivalu organskih proizvoda „Biofest“. U fokusu diskusije bio je započeti IPA prekogranični projekat „Organic bridge“ koji realizuju Grad Valopovo, Tera Tehnopolis iz Osijeka, Centar za organsku proizvodnju Selenča i udruženje Terra’s iz Subotice.

Projekat „Organic bridge“ za cilj ima revitalizaciju i razvoj poljoprivrede, podizanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača kao i povećanje zaposlenosti u poljoprivredi. Projekat vrednosti 550.000 evra, najveći je u branši organske proizvodnje u ovom delu Evrope, a tokom dve godine trajanja očekuje se da će unaprediti organsku proizvodnju na teritoriji Bačke i Osječko-baranjske županije.

„Cilj projekta je da doprinesemo stvaranju uslova za još jači razvoj organske poljoprivrede u pograničnom području. Kroz našu zajedničku saradnju želimo da ostvarimo povezivanje, podizanje nivoa finalizacije proizvoda, zajednički plasman na tržištu, prenos znanja iz primenjenih istraživanja u samoj poljoprivredi.“ izjavila je Lidija Maurović Košćak, direktor Lokalne razvojne agencije Valpovo

Panel diskusija otvorila je temu rezultata realizovanih projekata ali i projekata koji će se tek izvršiti. Organska proizvodnja je doprla do svesti građana koji se odlučuju da načine zaokret u svojoj ishrani i proizvodnji hrane, a sve zahvaljujući mogućnostima koje im se pružaju kroz razvojne fondove, gde imaju pomoć udruženja poput Terras’a. Zaključak je da su se u proteklim godinama desili značajni pomaci i da organska proizvodnja ima svoju budućnost.

„Udruženje Terras je na neki način udarilo temelje razvoju organske proizvodnje u Srbiji, tako što smo zajedno sa predstavnicima resornog ministarstva uradili prvi Zakon o organskoj proizvodnji. Pomagali smo poljoprivrednicima u nabavci opreme iz inostranstva ne samo u našoj zemlji, već i u zemljama regiona. Sve to smo ostvarili do 2006. godine, a onda je nastupio period kada smo zajednički sa Hrvatskom uradili projekat Organica net, gde smo uveli organsku ishranu u predškolsku ustanovu „Naša radost“. Dakle tokom godina jačali smo kapacitet naših organskih proizvođača i danas smo došli do projekta Organic bridge.“ rekla je Snježana Mitrović, menadžerka udruženja Terras

Kako bi se u Srbiji organska proizvodnja upustila u odlučniju tržišnu borbu sa konvencionalnom poljoprivrednom proizvodnjom, neophodno je da sve relevantne institucije i resorno ministarstvo stanu uz projekte i planove organskih proizvođača. Trenutno u Srbiji oko 2.000 organskih proizvođača uzgajaju proizvode  na preko 15.000 hektara, što je u odnosu na npr. Hrvatsku sa 76.000 hektara, izuzetno malo.   

 

Ostale vesti iz ove kategorije