RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Enegetske strategije u Srbiji treba da budu održive

Marijana Tolimir | 29. oktobar 2017. | 13:42 | Društvo

Enegetske strategije u Srbiji treba da budu održive

Predlog Gradu Subotici za kreiranje lokalne energetske strategije bazirane na principima održivog razvoja, uštede energije i zaštite životne sredine, prezentovan je u Arhus centru kao završni deo projekta koji je realizovao CEKOR zajedno sa INFORCE Europe iz Danske.

Toplana koju pokreće biomasa, ili solarna energija i biomasa, odnosno vetrogeneratori – samo su neki od pet mogućih scenarija izrađenih u okviru predloga za održivu lokalnu energetsku strategiju. Prema rečima Zvezdana Kalmara iz organizacije CEKOR, ono što nedostaje, kako u aktuelnoj energetskoj strategiji u gradu, ali i njihovom predlogu – jesu podaci o potrošnji energije, naročito u individualnim domaćinstvima.

Strategije koje su gradovi širom Srbije doneli, nisu sprovodive, a najveći potencijal imaju one koje pišu sami građani u saradnji sa lokalnim samoupravama, smatra dr Ilija Batas Bjelić, naučni saradnik sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Predlog energetske strategije koju je izradio CEKOR, predviđa koliko bi po godini, za narednih 30 godina,  iznosile investicije u ovaj sektor, ali i uštede, ne samo finansijske, već i one koje se odnose na zaštitu životne sredine.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije