RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Nova obuka za profesionalne upravnike zgrada počinje u novembru, prijave u toku

Bojan Nikolić | 31. oktobar 2017. | 13:35 | Društvo

Nova obuka za profesionalne upravnike zgrada počinje u novembru, prijave u toku

Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Severnobačkog okruga, nastavlja sa programom edukacija za profesionalne upravnike zgrada. U narednih deset dana počinje edukacija druge grupe, a ta praksa nastaviće se i u budućnosti, shodno potrebama za povećanjem broja profesionalnih upravnika zgrada.

Sve zgrade u Srbiji do kraja godine moraju da imaju izabranog upravnika. Umesto dosadašnjih predsednika Skupštine stanara, Zakon o stanovanju i održavanju zgrada propisuje da upravnici obavljaju sve poslove vezane za održavanje i upravljanje zgradom uz odgovarajuću naknadu.

ANKETA

Prva grupa polaznika je tokom avgusta odslušala predavanja a potom i položila ispit za profesionalne upravnike zgrada. U toku je proces dobijanja licence za rad, a kako bi od prvog januara stupili na dužnost, neophodno je da budu izabrani na Skupštini stanara. Prema novom Zakonu, zgrade i dalje mogu da imaju upravnike zgrada na volonterskoj osnovi, ukoliko se stanari tako dogovore i koje biraju među sobom, a mogu da angažuju i profesionalnog upravnika. Razlika između ova dva lica je u broju zgrada u kojima obavljaju svoje redovne propisane aktivnosti.

„Treba istaći da prema novom Zakonu postoje dve kategorije a to su upravnik zgrade i profesionalni upravnih zgrade. Upravnik zgrade je jedan od stanara, posao obavlja volonterski uz naknadu i može voditi i organizovati aktivnosti u okviru te zgrade. Profesionalni upravnik zgrade je licenciran i može da obavlja svoje aktivnosti u više zgrada što je i preporučljivo.“ rekao je Janoš Bagi, sekretar odbora centra za edukaciju PKS-RPK Severnobačkog okruga

Zainteresovani za nove obuke za dobijanje licence profesionalnog upravnika zgrada mogu se informisati i  prijaviti putem internet adrese Regionalne privredne komore. Obuka traje osam radnih dana a kotizacija iznosi 30.000 dinara, dok se po polaganju ispita za  licencu plaća 15.000 dinara.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije