RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Dinarska štednja isplativija od devizne

Karolina Bašić | 30. oktobar 2017. | 14:18 | Društvo

Dinarska štednja isplativija od devizne

U svetu se danas obeležava Dan štednje, ustanovljen 31. oktobra 1924. godine na 1. Međunarodnom kongresu štedionica u Milanu. 29 zemalja, koje su bile učesnice kongresa, želele su na taj način da istaku vrednost štednje kako za pojedinca tako i za sveukupni ekonomski napredak.

Prema podacima nezavisnog istraživanja iz 2016. godine, kako prenosi Blic, samo 28 odsto građana Srbije bi bilo u mogućnosti da pokrije nepredviđen neophodan trošak od 200 evra, 37 odsto građana moralo bi nešto da proda ili da pozajmi novac, dok 26 odsto građana tvrdi da ni na koji način ne bi moglo da obezbedi tu sumu. Ovi podaci govore da više od dve trećine stanovništva naše zemlje ne štedi uopšte, dok s druge strane, postoji jedan manji deo stanovništva koji raspolaže značajnim novčanim sumama za „crne dane“. Kada su u pitanju naši sugrađani, mišljenja oko štednje su podeljena.

Prema rečima stručnjaka, štednja građana je izuzetno značajna — oko 63,5 odsto ukupne štednje otpada na štednju stanovništva, dok se preostali procenti odnose  na štednju drugih institucija. Prema podacima Narodne banke Srbije,  naši građani se, uprkos niskim kamatnim stopama,  radije odlučuju za štednju u devizama, iako je štednja u domaćoj valuti isplativija.

„Građani se više opredeljuju da štede u devizama, prema podacima Narodne banke Srbije, čak 85 odsto depozita građana je u devizama, a nekih 14,6 odsto otpada na štednju u dinarima. To je paradoksalno, jer kada se pogledaju realni podaci štednja u dinarima je isplativija - zbog većih kamatnih stopa, zbog poreskih olakšica i zbog relativno stabilne stope inflacije. Međutim, stanovništvo se ipak u većini slučajeva odlučuje za štednju u devizama,“ objašnjava prof. dr Nada Milenković, Ekonomski fakultet Subotica i dodaje: „Pretpostavlja se da je razlog tome nepoverenje u dinar i strah da će se obezvrediti sredstva koja su položena u bankama, zbog toga se više opredeljuju za štednju u devizama.“

Podaci NBS pokazuju da je, u odnosu na prošlu godinu,  u 2017.  porasla kratkoročna, a smanjila se dugoročna štednja građana, upravo zbog pada kamatnih stopa. Ukupna štednja stanovništva u Srbiji u ovoj godini, porasla je u prvom, a opala u drugom kvartalu, dok se zbog meseca štednje, očekuje da će u narednom periodu opet ići uzlaznom putanjom.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije