RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Akutne respiratorne infekcije sve učestalije

Marijana Tolimir | 1. novembar 2017. | 11:45 | Zdravstvo

Akutne respiratorne infekcije sve učestalije

Između 200 i 300 osoba obolelih od akutnih respiratornih infekcija registruje se na nedeljnom nivou, dok virus gripa nije zabeležen, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Subotica, koji je pre tri nedelje počeo sa praćenjem situacije u Severnobačkom okrugu. Međutim, to je broj samo onih koji su se zbog teže kliničke slike javili lekaru, pa je procena da je obolelih čak pet do šest puta veći.

 

Sezona respiratornih infekcija u punom je jeku – dolazak hladnijeg vremena označava porast, naročito akutnih respiratornih infekcija, budući da ljudi sve više borave u zatvorenom prostoru. Ove infekcije su veoma učestale, pa jedna osoba godišnje može da oboli od tri do pet puta, a deca čak i deset puta godišnje.

Blago povišena temperatura do 38 stepeni, groznica, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja – to su prvi simptomi akutnih respiratornih infekcija. Zatim, nakon jednog dana počinju i simptomi kod respiratornog trakta – curenje iz nosa, kijanje, kašljanje, objašnjavaju lekari. Oboljenje traje dva do sedam dana, a u većini slučajeva prolazi samoizlečenjem.

Mere prevencije su opšte – lična higijena, pranje ruku i dezinfekcija, kao i specifične, a one se odnose pre svega na vakcinaciju protiv virusa gripa koja je sada aktuelna, kako bi se izbegao ovaj virus kada bude u punom naletu – obično već u januaru.

 

Ostale vesti iz ove kategorije