RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Poštovanje principa ravnopravnosti i tolerancije u medijima u fokusu RAB-a i OEBS-a

Bojan Nikolić | 6. novembar 2017. | 14:52 | Društvo

Poštovanje principa ravnopravnosti i tolerancije u medijima u fokusu RAB-a i OEBS-a

Jesenji Radio dani, 14. po redu,  u organizaciji Udruženja radio stanica RAB Srbija, okupili su na Paliću medijske profesionalce iz zemlje i regiona. Stručno-edukativni skup poslužio je učesnicima da kroz niz predavanja i panela unaprede svoja znanja, razmene iskustva kao i da se upoznaju sa novim trendovima u radio industriji.

Na skupu su učestvovali i predstavnici OEBS misije u Srbiji kao i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, kako bi se bolje upoznali sa poštovanjem principa ravnopravnosti i tolerancije u medijima. Cilj je da se u narednom periodu smanji diskriminaciono izveštavanje proisteklo iz neznanja, a kako bi se to iskorenilo, izdata su dva vodiča u saradnji sa misijom OEBS-a- borba za toleranciju i vodič o rodno osetljivom izveštavanju u vanrednim situacijama.

„Uzimajući u obzir činjenicu da smo u proteklih nekoliko godina kroz iskustvo naše institucije uvideli da se dosta često diskriminatorno izveštavanje dešava zbog neznanja ili nedovoljne informisanosti što nikako ne znači da to lično opravdavam, ali moram da idem korak ispred kako bi tu pojavu sprečavali da ne bude to samo pritužbe koje stižu od građana i građanki na koju mi odgovaramo sprovođenjem postupka, već da to bude jedan proaktivan pristup u kojem smo mi napravili alat kao pomoć. Pokazalo se često da novinari i urednici ne poznaju dovoljno antidiskriminacione propise koji su novijeg datuma, treba im pomoći da izveštavanje prilagode svim Zakonima kao i medijskim koji takođe eksplicitno zabranjuju diskiminaciju.“ rekla je Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti

Implementiranje iskustava drugih zemalja u stvaranju poštovanja principa ravnopravnosti i tolerancije u medijima, najefikasniji je način da se u ovoj oblasti uvede red. Konkretno, Srbija može da se ugleda na Italiju, koja    ima efikasan sistem poštovanja principa i čija primena je moguća uz podršku OEBS misije i kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

„Svakako Italija može biti primer u nekim pitanjima ali ključna reč koju ja stalno spominjem je zajedno. Dakle Srbija treba da ove reforme uzme u svoje ruke a mi ćemo pružiti podršku zajedno sa kancelarijom Poverenice za ravnopravnost i to je proces. Dakle proces koji zajedno treba da menjamo.“ izjavio je Andrea Oricio, šef misije OEBS-a u Srbiji

Pred Srbijom je veliki posao u iskorenjavanju diskriminacije u svim društvenim oblastima. U misiji OEBS-a i kancelariji Poverenice za zaštitu ravnopravnosti veruju da se konstantnim razgovorom i edukacijom ovaj problem može rešiti.

 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije