RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Turizam

Ivan Piuković pobednik 10. Festivala mlade rakije

Bojan Nikolić | 12. novembar 2017. | 14:59 | Turizam

 Ivan Piuković pobednik 10. Festivala mlade rakije

Ljutovo je u subotu bilo centar najbolje rakije u Srbiji. Na imanju porodice Kopilović, održan je tradicionalni 10. Festival mlade rakije Memorijal „Blaško Kopilović“ u organizaciji Udruženja proizvođača i ljubitelja rakije „Subotička peščara“.

Festival mlade rakije okupio je 33 izlagača i 68 takmičara koji su obezbedili 178 uzoraka rakije od kojih su najzastupljenije bile kajsija, viljamovka, šljiva, kruška, jabuka a bilo je i komovače, lozovače, klekovače, zove, dunje i mnogih drugih vrsta. Najviše takmičara bilo je sa teritorije grada, a ove godine svoju rakiju izložili su i proizvođači iz Dobanovaca, Rumenke, Bačke Topole i Sombora. Manifestacija raste iz godine u godinu po organizaciji, broju izlagača i posetilaca što je izuzetno značajno za turističku ponudu Subotice ali i za MZ Ljutovo.

„Smisao Festivala kada smo počeli bio je da podignemo svest ljudi o ispijanju kvalitetne domaće rakije i kupovini kvalitetnog voća koje potiče sa naših prostora po kojem i naše Udruženje nosi ime. Naš region ima izuzetno kvalitetno voće i od tog voća pravimo kvalitetnu rakiju koju danas izlažemo.“ rekao je Saša Kopilović, Udruženje proizvođača i ljubitelja rakije „Subotička peščara“

Jedan od izlagača koji tradicionalno učestvuje na Festivalu mlade rakije je i Subotičanin Dejan Stanko. Svoje petnaestogodišnje iskustvo u proizvodnji ovog pića rado prezentuje posetiocima, za koje je za ovu priliku pripremio odličnu rakiju od jabuke, kajsije, dunje, kruške ali i nešto što je neubičajeno a to je rakija od jagode i trešnje. Kako ističe, zadovoljan je ovogodišnjim rodom voća, što je uticalo da i rakija ove godine bude kvalitetna.

„Ova godina je u proseku. Dosta sunčana za voće, a oni koji su koristili sisteme navodnjavanja podigli su kvalitet voća koje je nakupilo dovoljno šećera. Što se tiče rakije, ona je u gornjem nivou u zavisnosti od vrste voća. Jabuka je ove godine dala 10 litara, Kajsija 8 do 9 litara, Viljamovka u proseku oko 8 litara. Kvalitet je dokazan i po ocenama stručnog žirija što se vidi i po broju medalja koje su dodeljene danas, gde samo 10 odsto od ukupnog broja uzoraka nije dobilo medalju, dok su ostale u veoma dobroj kategoriji.“ izjavio je Dejan Stanko, proizvođač rakije iz Subotice

Na kraju druženja i degustacije, proglašeni su najbolji. Treće mesto osvojio je Tomislav Jakovčević sa kajsijom, drugo mesto pripalo je Zlatku Tomiću za viljamovku a pobednik Festivala mlade rakije je Ivan Piuković, čija rakija od dunje je najviše prijala nepcima posetilaca i žirija.

Ostale vesti iz ove kategorije