RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Senta se priključila Subotici potpisivanjem sporazuma sa privrednom komorom

Bojan Nikolić | 13. novembar 2017. | 13:23 | Privreda

Senta se priključila Subotici potpisivanjem sporazuma sa privrednom komorom

Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, juče je zaključen između Privredne komore Srbije-Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga i Opštine Senta. Cilj ugovora je pravljenje privrednog miljea koji će nastaviti sa ostvarivanjem dobrih rezultata neophodnih za bolju ekonomsku razvijenost regiona.

Opština Senta poseduje odlične privredne potencijale zahvaljujući svom položaju i saobraćajnoj infrastrukturi. Njih su prepoznali  investitori koji su prethodnih godina uložili značajna sredstva u proizvodne pogodne i otvaranje radnih mesta. Potpisivanjem Sporazuma senćanska privreda jača svoju poziciju u ostvarivanju interesa privrednih subjekata koji će uz pomoć komore moći da pronalaze nova tržišta za svoje proizvode.

„Kada pogledate snagu našeg regiona, iza Subotice po rezultatima je Senta. Dugo smo vodili zajedničku bitku da reku Tisu imamo kao međunarodnu plovnu reku i na kraju smo to dobili kao i Luku Sentu koja je u vlasništvu subotičke firme i stavljena je u veću službu no ranije kao i potencijali Sente koji su stavljeni u službu privrede. Lokalne samouprave imaju jednu organizaciju dok komorski sistem ima drugu , civilni sektor je zastupljen preko stranaka, nevladinih organizacija, sindikata i udruženja, a onaj deo koji se bavi privredom je zastupljen preko privredne komore. Ipak u svakom slučaju ti naši pravci rada se zajedno susreću u jednoj tačci da zajedno pravimo privredni milje koji treba da bude bolji, jači i kvalitetniji.“ rekao je Slobodan Vojinović, v.d. predsednika PKS-RPK Severnobačkog okruga

Pproblem sa kojim se privreda Sente danas susreće, zasnovan je na odlivu stanovništva. Iako je nezaposlenost u Senti ispod državnog proseka, radne snage na desnoj obali Tise je sve manje.

„Mi imamo i ovde slučaj koji je zastupljen zadnjih dve tri decenije a to je bela kuga i osipanje stanovništva i radne snage. U Srbiji je to evidentno rasturanjem sela, u Vojvodini nestankom salaša i to se sve odrazilo na grad gde je ogroman pritisak i sada ni gradovi to ne mogu tako lako podneti. Mi moramo da vidimo u tom delu pronatalitarne priče da kroz korporativnu odgovornost vidimo šta može privreda u saradnji sa lokalnim samoupravama da uradi da se taj trend odliva ljudi smanji i da se obezbede bolji uslovi za rad, posebno žena kao nosioca nataliteta, jer one jedine mogu da poprave aktuelnu situaciju.“ objašnjava Slobodan Vojinović, v.d. predsednika PKS-RPK Severnobačkog okruga

Rukovodstvo Opštine Senta svoju pažnju usmerava ka razvoju malih i srednjih preduzeća kao i porodičnih firmi, za koje smatraju da su osnova privrednog razvoja. Šansu vide u kooperantskim poslovima za velike sisteme i veruju da bi to, pored razvoja,  doprinelo i smanjenju odliva stanovništva.

„Mi kao predstavnici Sente, male sredine, najviše možemo da očekujemo prosperitet kroz razvoj srednjih i malih preduzeća. Veliki giganti sa nekoliko hiljada radnika ovde ne mogu naći svoj interes jer su oni namenjeni za veće gradove poput Subotice, Novog Sada i eventualno Zrenjanina, ali Senta svoju šansu mora tražiti kroz srednja i mala preduzeća kao i porodičnim firmama koje mogu biti kooperanti velikim sistemima i da u saradnji sa komorom možemo postići bolje rezultate nego do sada.“ izjavio je Rudolf Cegledi, predsednik Opštine Senta

Senta ima i odlične turističke potencijale, koji su nedovoljno iskorišćeni. Pored Tise, nepreglednih poljana punih divljači, pogodnih za lovni turizam, ova  opština je nadaleko čuvena i po Senćanskoj bici koja je donela prestanak turskih prodiranja u centralnu Evropu. Pred opštinarima je ogroman posao da se svi potencijali iskoriste, kako bi se stanovništvo vratilo na obalu Tise.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije