RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Kroz saradnju sa Privrednom komorom do novih tržišta

Bojan Nikolić | 14. novembar 2017. | 14:30 | Privreda

Kroz saradnju sa Privrednom komorom do novih tržišta

Potpisivanjem Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji sa Privrednom komorom Srbije –Regionalnom privrednom komorom Severnobačkog okruga, Opština Senta omogućila je svojim privrednicima da efikasnije ostvaruju svoje interese posebno u plasmanu robe na nova tržišta.

Kompanija Rasco-Tamp iz Sente, zapošljava preko 60 radnika koji u proizvodnim pogonima proizvode industrijske cevne zatvarače (ventile) kao i opremu za održavanje puteva i komunalno održavanje gradova. Kompanija ispunjava sve neophodne proizvodne standarde iz čega je proistekao vrhunski kvalitet proizvoda, koji je prepoznat na tržištima u regionu. Kako bi firma dalje rasla, neophodno je širenje na tržište Evropske unije, a podršku u ostvarivanju ovog cilja vide u saradnji sa Privrednom komorom Srbije – Regionalnom privrednom komorom Severnobačkog okruga.

„Problemi sa kojima se suočavamo kao i većina firmi u Srbiji, vezani su za plasman proizvoda. Kako je kriza globalno zahvatila svet, tako se preselila i kod nas što je Srbija osetila sa padom konzumacije robe. Međutim specifičnost naših proizvoda je da su oni namenjeni globalnom tržištu i odatle je veoma važan sastanak sa predstavnicima Komore, sa kojima planiramo detaljnu saradnju naročito u domenu povezivanja sa novim kupcima u inostranstvu. U tom smislu očekujemo ozbiljnu saradnju iz prostog razloga. Jedno je kada se dogovaraju Komore dveju zemalja gde vi budete preporučeni i gde stojite iza vaših proizvoda, jer ste u tom procesu praktično dogovorili posao, u odnosu kada nastupate sami.“ rekao je Dejan Lačević, generalni direktor Rasco-Tamp

Želja lokalne samouprave u Senti je da kroz saradnju sa Komorom  aktivnije učestvuje u rešavanju problema privrednika. Povećanje produktivnosti, otvaranje novih radnih mesta, zaustavljanje odliva stanovništva i ekonomski napredak, osnovni su ciljevi saradnje između privrednika, opštinske uprave i Privredne komore.

„Iz tih razloga održavamo sa Privrednom komorom uspešnu saradnju, kako bi pomogli našim privrednicima naročito kada počnu pisanje projekata prema fondovima Evropske unije. Želimo da im pomognemo da što bolje plasiraju svoju robu na inostrana tržišta. Opština Senta ne može novčano pomoći svojim privrednicima, ali to čini kroz logistiku gde se određeni privredni subjektu upoznavaju sa tržištima. Takođe im pomažemo da se uspostave kontakti sa Privrednom komorom, ambasadama i konzulatima kako bi preko njih došli do novih tržišta što bi pomoglo domaćoj privredi.“ objašnjava Viktor Varga, član veća za privredu Opštine Senta

Privreda Opštine Senta je druga po jačini u Severnobačkom regionu, odmah iza Subotice. Na nivou svih privrednih okruga, Severnobački je u prvih šest meseci zabeležio suficit od 50 miliona dolara od čega je Senta ostvarila 10,8 miliona dolara. Ova opština na desnoj obali Tise u prvih šest meseci izvezla je robu u vrednosti 56,8 miliona dolara a uvezla robu u vrednosti 46 miliona dolara. 

 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije