RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Novembar posvećen borbi protiv bolesti zavisnosti

Karolina Bašić | 19. novembar 2017. | 15:10 | Zdravstvo

Novembar posvećen borbi protiv bolesti zavisnosti

Posledice upotrebe različitih psihoaktivnih supstanci, na prvom mestu duvana, alkohola, droge, kofeina i drugih, prema međunarodnoj klasifikaciji bolesti svrstavaju se u grupu bolesti zavisnosti. Borbi protiv ovih bolesti posvećen je mesec novembar i obeležava se svuda u svetu.

Značaj zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posledica bolesti zavisnosti za osobu, porodicu, lokalnu zajednicu, pa i državu, postaje sve veći, pa zbog toga, stručnjaci ističu da je neophodna puna društvena odnosno javna svest o tome, da bi se moglo doći do odgovarajućih rešenja i uticati na zaustavljanje.

Iskustva pokazuju da je lečenje bolesti zavisnosti izuzetno mukotrpno, dugotrajno, neizvesno i skupo, što iziskuje potrebu da se razmišlja preventivno, a mladim ljudima, koji su sve više ciljna grupa „moćnih“ industrija duvana, alkohola i droga, da se ponude različiti programi koji podstiču razvoj njihove ličnosti.

Osim pomenutih, krajem 20. veka postaju sve aktuelnije nehemijske bolesti zavisnosti, a najpoznatije su zavisnost od interneta odnosno računara, mobilnih telefona, društvenih mreža, igrica, ali i kocke, klađenja i kupovanja,  kojima se još uvek ne pridaje odgovarajući značaj.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije