RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

U susret Svetskom danu borbe protiv side

Karolina Bašić | 29. novembar 2017. | 14:38 | Zdravstvo

U susret Svetskom danu borbe protiv side

U Severnobačkom okrugu, od početka epidemije HIV-a, od 1985. godine do danas, registrovano je 66 inficiranih, od toga je 37 obolelo, a njih 16 umrlo. U ovoj godini registrovana su dva nova slučaja inficiranih ovim virusom. To su podaci sa kojima dočekujemo Svetski dan borbe protiv side koji se obeležava 1. decembra.

Na teritoriji Vojvodine, od početka epidemije do danas, inficirano je 577 lica, od toga je 250 obolelo, 137 umrlo, a procenjuje se da na teritoriji pokrajine trenutno oko 430 osoba živi sa HIV-om. Oboleli pacijenti češće su muškog pola, čak 88 odsto, dok ostatak čine žene. Najveći broj  je starosti između 30 i 39 godina, oko 35 odsto, dok je učešće mladih između 20 i 24 godine oko 20 odsto. Infekcije se najčešće prenosi  putem seksualnih odnosa.

Osobe koje žive sa HIV/AIDS-om, uprkos delovanju različitih insitucija i udruženja, i dalje su često stigmatizovane i diskriminisane u porodici i društvu. U Subotici je čak zabeležen slučaj kada HIV pozitivnoj osobi nije pružena stomatološka usluga u zdravstvenom sistemu, nego je upućena da to obavi na nekom drugom mestu.

Osim UG „Stav +“ koje pruža podršku ovim osobama, a koja zbog nedostatka finansijskih sredstava svoje aktivnosti i rad namerava da „zamrzne“ sledeće godine, osobe koje žive sa HIV/AIDS-om imaju mogućnost da potraže besplatnu uslugu odnosno psihosocijalnu podršku u Savetovalištu Centra za socijalni rad. Međutim, broj onih koji se obraćaju za pomoć je veoma mali.

Centar za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti, osim redovnih edukacija, sproveo je istraživanje o znanju HIV/AIDS-u uopšte, koje je obuhvatilo oko 2.000 dece uzrasta 13 godina odnosno sedmih razreda osnovne škole. Rezutlati su poražavajući, jer 35 odsto dece misli da je HIV i AIDS isto, 13 odsto misli da socijalni kontakt sa inficiranom osobom dovodi u opasnost od zaraze, a čak 29 odsto da se može preneti putem komarca.

Iz Zavoda za javno zdravlje apeluju na građane, budući da je niska stopa testiranih, da se odluče na ovaj korak, a 1. decembra to mogu učiniti u dva termina,  od 9 do 14 časova i od 19 do 24 časa. Testiranje je anonimno i besplatno.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije