RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Potpisan ugovor o finansiranju projekta "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš"

Redakcija TV Subotica | 5. decembar 2017. | 15:26 | Društvo

Potpisan ugovor o finansiranju projekta "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš"

Grad je za nešto više od godinu dana ispunio sve preduslove za implementaciju projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“, što je potvrđeno potpisivanjem ugovora o finansiranju između nemačke KfW banke, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada, JP „Palić Ludaš“ i JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Prilikom preuzimanja vlasti u junu prošle godine, novo rukovodstvo Grada je po pitanju projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“ zateklo nezahvalnu situaciju–eksproprijacija zemljišta koje čini zaštitni pojas oko jezera nije bila ni započeta, nijedan predmet nije bio rešen. Nešto više od godinu dana nakon toga, Grad je uradio sve što je trebalo da bi realizacija projekta mogla da otpočne i 17. novembra potpisan je ugovor o njegovom finansiranju, vredan 6,5 miliona evra.

Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice: „67 posto sredstava će biti utrošeno na izgradnju kanalizacione mreže naselja Palić i spojnog potisnog voda koju će buduću mrežu povezati sa prečistačem. 23,8 posto sredstava predviđeno je za izgradnju zaštitnog pojasa oko jezera Palić i Ludaš, što podrazumeva biciklističke i inspekcijske staze i ozelenjavanje. 6,2 posto je namenjeno unapređenju prečistača otpadnih voda a 3 posto za biomanipulaciju, odnosno izlov ribe. U ovom momentu se očekuje angažovanje stručnih konsultanata od strane Ministarstva, nakon čega ćemo, uz njihov nadzor i kontrolu, pristupiti raspisivanju tendera za nabavku radova na izgradnji kanalizacione mreže u naselju Palić i spoljnog potisnog voda. Takođe, otpočeće se i sa pripremnim aktivnostima za izgradnju zaštitnog pojasa oko jezera Palić i Ludaš, kao i aktivnostima za biomanipulaciju.“

Potpisivanje ugovora o finansiranju projekta je veliki korak ka sanaciji jezera Palić i Ludaš i za Grad Suboticu i sada ništa ne može zaustaviti njegovu realizaciju, istakao je Mišel Rohman, predstavnik Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Mišel Rohman, predstavnik GIZ-a: „Da ozbiljno krenemo u realizaciju i izgradnju, sada još samo čekamo izbor međunarodnog konsultanta. Prekvalifikacija je već završena i sad sledi krajnji izbor. Ako sve bude išlo po planu, očekujemo da ćemo već sredinom februara imati konsultanta i onda krećemo u realizaciju.“

U okviru preduslova koje je bilo neophodno ispuniti za realizaciju projekta, izrađena je projektno–tehnička dokumentacija za buduću kanalizacionu mrežu, crpnu stanicu i spoljni potisni vod, održan je zbor građana nakon kog je njih 750 dalo izjavu o priključenju na buduću kanalizacionu mrežu, a Grad je imao obavezu da za izgradnju zaštitnog pojasa obezbedi zemljište u svom vlasništvu. U toku je postupak eksproprijacije.

Ervin Molnar, projekt-menadžer: „Istočna obala jezera Palić je završena i može da se počne sa radovima, a obala III sektora i južna i zapadna obala IV sektora su trenutno na redu i nakon završetka geodetskih radova kojima se definiše obalni pojas, pristupiće se eksproprijaciji ovog dela zemljišta. Zaštitni pojas jezera Ludaš je definisan u aprilu 2017. godine usvajanjem Plana detaljne regulacije, imamo i rešenje Vlade kojim se utvrđuje javni interes na prvoj fazi obalke jezera Ludaš, gde se takođe nakon okončenja geodetskih radova može očekivati početak eksproprijacije, negde u prvom kvartalu 2018. godine.“

Dinamika izvođenja radova u okviru projekta biće poznata nakog prvog razgovora sa konsultantom. Ono što je sigurno, kako je naglasio gradonačelnik Bogdan Laban, tempo će biti energičan, a javnost će o svemu biti blagovremeno obaveštena.

 

 

 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije