RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Jačanje saradnje privrednika Županije Bekeš i Severnobačkog okruga u fokusu sastanka

Bojan Nikolić | 6. decembar 2017. | 15:06 | Privreda

Jačanje saradnje privrednika Županije Bekeš i Severnobačkog okruga u fokusu sastanka

Delegacije Trgovinsko industrijske komore Županije Bekeš iz Bekeščabe i Mađarsko – Srpske trgovinske industrijske komore, posetile su danas Privrednu komoru Srbije – Regionalnu privrednu komoru Severnobačkog upravnog okruga, gde su razgovarali o privrednim temama.

Mađarska je jedan od najvažnijih privrednih partnera našeg regiona. Privreda Severnobačkog okruga sa našim severnim komšijama beleži promet od preko 150 miliona dolara godišnje, dok je taj rezultat popravljen za prvih deset meseci ove godine, za 10 miliona dolara.

„Zašto je danas ova priča interesantna? Znate i svedoci ste da imamo dobre veze sa Čongradom, Kečkemetom i Đerom i onda tom linijom smo produžili do Burgelanda u Austriju, a sada želimo da vidimo tu drugu stranu Mađarske koja je okrenuta Rumuniji i da one pogodnosti koje su političari napravili da ih iskoriste privrednici. Svedoci ste da smo u zadnje tri četiri godine vodili veliku bitku koju smo dobili i sada imamo Tisu kao plovnu reku, a sada imamo i jednu od najjačih investicija Mađarske i Srbije u vidu brze pruge koja će povezati dve prestonice. Dakle popravljeni su uslovi privrednicima i sad treba naći načine da se to iskoristi.“ rekao je Slobodan Vojinović, v.d. predsednika PKS-RPK Severnobačkog upravnog okruga

U postojećoj privrednoj saradnji Severnobačkog okruga i Županije Bekeš postoji veliki prostor za napredak. U planu je zajednički sastanak privrednika dve regije naredne godine, kao nova polazna tačka za jačanje saradnje.

„Želimo da privrednici dve regije južne Mađarske i severne Srbije napreduju i zato imamo u vidu jedan sastanak sa strane predstavnika komore i privrednika dve regije.“ izjavio je Geza Sabo, potpredsednik TIKŽB Bekeščaba

Konzulat Mađarske u Subotici uspešno poboljšava kontakte između privrednika sa severa naše zemlje i privrednika naših severnih suseda. Zahvaljujući dobrim političkim odnosima dveju zemalja privreda se razvija u pravom smeru, a prostora za napredak ima i to pre svega u razvoju preduzetništva, malih i srednjih preduzeća.

„Za male i srednje privrednike naravno ova regija je najvažnija. To znači da njihova delatnost je moguća u krugu od stotinu kilometara, što regiji južne Mađarske odnosno severne Srbije donosi kontakte i saradnju tih malih privrednika.“ objašnjava Janoš Babić, generalni konzul Mađarske u Subotici

Čvršća privredna saradnja dva regiona ogledaće se i u traženju zajedničkih interesa oko izlaska na izuzetno značajno tržište Ruske Federacije zajedno sa zemljama potpisnicama ZND sporazuma Belorusijom i Kazahstanom, sa kojima Srbija ima izuzetne privredne odnose. Privrednicima dva regiona zanimljiva su i tržišta CEFTE kao i Turske, koja ima zavidan privredni rast i tržište sa 80 miliona ljudi.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije