RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Preko 915 hiljada evra biće uloženo u projekte Gerontološkog centra Subotica

Bojan Nikolić | 12. decembar 2017. | 13:57 | Društvo

Preko 915 hiljada evra biće uloženo u projekte Gerontološkog centra Subotica

Novi – stari direktor Gerontološkog centra dr Nenad Ivanišević predstavio je danas aktivnosti i planove ove  ustanove za narednu godinu. Cilj je otvaranje pet novih gerontoloških klubova kao i  potpuno renoviranje kluba na Kelebiji što će doprineti povećanju broja korisnika usluga.

Geronotloški centar planira naredne godine realizaciju manjih i većih projekata. U planu je rešavanje pitanja energetske efikasnosti u Domu za negu, Domu penzionera i Gerontološkom klubu u Bajmoku, kroz međunarodni projekat sa kolegama iz Osijeka, Đakova i Apatina izgradiće se novi Gerontološki klub i Akademija za obuku negovatelja u MZ Centar I,  a u potpunosti će se rekonstruisati Gerontološki dom na Kelebiji.

„Znači ukupno više od 15 miliona dinara u manjim projektima, 32 miliona dinara je procena vrednost radova u domu na Kelebiji i oko 526 hiljada eura je vrednost projekta Evropske unije. Dakle to su projekti koje planiramo da realizujemo u narednom periodu.“ rekao je dr Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra Subotica

Za lokalnu samoupravu, uspešan rad Gerontološkog centra izuzetno je značajan. Tome u prilog govori i povećanje sredstava za oblast socijalne zaštite, koje je predviđeno  u predlogu budžeta Grada, a on će se uskoro naći pred odbornicima za usvajanje. Novim budžetom, Grad će se truditi da izađe svim ustanovama socijalne zaštite u susret kako bi im olakšao poslovanje.

„Siguran sam da ćemo povećati sredstva što se tiče Gerontološkog centra i njegovih usluga pomoći i nege u kući. Ta sredstva u ovoj godini iznosila su 37,8 miliona dinara, a predlog je da se ona za 2018. godinu povećaju na preko 40 miliona dinara. Želimo da Grad učestvuje u radu Gerontološkog centra i da unapredimo sve usluge. Što se tiče budžeta iz oblasti socijalne zaštite, lokalna samouprava će učiniti sve da u svim oblastima vezanim za socijalnu zaštitu napravi korak napred u finansiranju svih usluga na teritoriji Grada.“ izjavio je Ilija Đukanović, član GV za oblast socijalne zaštite

Tokom 2018. godine Tavankut, Mišićevo, Ljutovo, Stari Žednik i Palić dobiće nove gerontološke klubove, a najavljeni su i radovi unutar Gerontološkog centra koji će povećati broj korisnika sa 532 na 582, a do kraja 2019. godine veruju da će taj broj dostići i 600 osoba. Novina od ponedeljka za korisnike usluga nege i pomoći po kućama je da će pored spremanja, negovatelja i medicinskih sestara, imati besplatne usluge doktora i majstora. Sa ovim novim uslugama, rukovodstvo Gerontološkog centra planira da u naredne dve godine poveća broj korisnika usluga sa 7.700 na 10.000.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije