RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

JOVISTE doniralo PVC prozore kući „Iza duge“

Bojan Nikolić | 21. decembar 2017. | 13:40 | Društvo

JOVISTE doniralo PVC prozore kući „Iza duge“

Kompanija JOVISTE vođena principima društvene odgovornosti,  u saradnji sa lokalnom samoupravom, donirala je Udruženju za pomoć osobama sa autizmom „Plavo srce“ četiri PVC prozora sa ugradnjom u vrednosti od 85.000 dinara. Prozori će poboljšati energetsku efikasnost objekta i umanjiti račune, što će pomoći Udruženju da taj deo novca preusmeri na druge aktivnosti.

Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, osnovano je krajem 2011. godine sa ciljem da se nagomilani problemi i nerazumevanje sistema rešavaju kroz različite aktivnosti. Lokalna samouprava prepoznavši potrebe udruženja, ustupila  je kuću na korišćenje u Vareškoj ulici, opremivši je za boravak autistične dece. Donacijom koja je realizovana u saradnji sa kompanijom JOVISTE,  omogućen je veći komfor korisnicima kuće nazvanoj „Iza duge“.

„Sredstva su neophodan odnosno najpotrebnija da bi kuća „Iza duge“ živela i imala podršku roditeljima i deci, ali je negde i sam gest kompanije JOVISTE u vidu poklon PVC prozora nama pomoć da plaćamo manje režijske troškove što se tiče grejanja.“ rekla je Suzana Skenderović, Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom

Kompanija JOVISTE je do sada  realizovala brojne humanitarne i donatorske akcije širom naše zemlje i Republike Srpske. Nadaju se da će ova donacija  deci, roditeljima i drugim korisnicima kuće „Iza duge“ omogućiti kvalitetniji i topliji prostor za boravak.

„Biznis planom za 2017. godine predviđena je korporativna društvena odgovornost kojom negujemo i sprovodimo naše aktivnosti na delu. To je u više navrata i urađeno i zahvaljujući saradnji sa lokalnom samoupravom smo odlučili da osobama sa autizmom poklonimo ovaj dar.“ istakao je Ljuben Hristov, kompanija JOVISTE

Donacije koje dobijaju od velike su pomoći Gradskom udruženju za pomoć osobama sa autizmom, pred kojim je još mnogo posla kako bi poboljšali svoju poziciju, naročito u sistemu. Problem sa kojim se najčešće suočavaju jeste kasno reagovanje sistema i podrška, koja deci oduzima dragoceno vreme.

„Dijagnostika se jako kasno uspostavi kao i podrška koja kasni, i dete tu gubi dragoceno vreme. Dete kojem se uspostavi bilo kakav problem, autizam ili bilo koja druga dijagnoza, treba da dobije podršku sa 2 godine a ne sa 5 ili 6 godina. Mi beležimo probleme u vrtiću u obrazvanju, dakle problemi su ogromni jer detetu je uvek potrebna podrška a dragoceno vreme se gubi, pa se dolazi do toga da nemamo rešeno ni  predah uslugu ni stanovanje uz podršku ni pomoć porodicama osoba sa invaliditetom, što su sve usluge socijalne zaštite na kojima mi trenutno radimo.“  objašnjava Suzana Skenderović, Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom

Najsvežiji primer je trogodišnji Dominik čija se majka Laura pre dva meseca obratila Udruženju za pomoć. Autizam mu još uvek nije potvrđen, uprkos brojnim pregledima, ali prema rečima majke njegovo raspoloženje i reakcije jasno ukazuju na ovo stanje. Kako ističe, olakšalo bi im kada bi deca sa autizmom manje čekala na preglede i kada bi u vrtiću, školama imali svoj poseban deo.

„Svugde se čeka, to treba da se reši jer deca sa autizmom ne mogu da čekaju. Mi kada odemo kod doktora čekamo i do dva sata, a treba to manje jer dete reaguje, počne da se baca a to druga deca gledaju, što je neprijatno. Kod nas u vrtiću gde moj sin ide, trebalo bi da se organizuje posebno mesto za decu sa autizmom, zato što ni vaspitačice ne mogu stići da se bave sa mojim sinom i drugom autističnom decom kada pored njih ima još dvadesetoro dece. Tačno se vidi da nedostaje posebna grupa za njih.“ izjavila je Laura Gedović, majka deteta sa autizmom

Pomoć deci sa autizmom neophodna je svih 365 dana. Društveno odgovorne kompanije i pojedinci prepoznali su značaj pomoći ovoj deci, kojima je neophodna konstanta pažnja i rad sa njima. Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom u novoj godini imaće mnogo želja, ali najvažnija je da se unutar sistema načini džinovski korak koji bi omogućio blagovremenu dijagnozu i  podršku.

 

 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije